
Ny utbildning ska ge funktionsnedsatta chans till jobb
- Unga med intellektuell funktionsnedsättning har ofta svårt att få arbete.
- Därför ska det startas den nya gymnasieutbildningen på Forshaga-akademin i Värmland och eleverna där ska få mycket praktik ute på arbetsplatser.
- "Det finns så många jobb där de här ungdomarna skulle kunna göra väldigt stor nytta", säger skolans chef Per Johansson.
Unga med funktionsnedsättning har ofta svårt att få arbete. Därför ska det snart startas en ny gymnasieutbildning för just den här gruppen på Forshagaakademin i Värmland.
Per Johansson är skolchef där. Han berättar varför det här känns viktigt:
– Det är ju så att jag är pappa själv till en dotter som är 15 år nu med Downs syndrom och jag har under väldigt lång tid tyckt att det vart väldigt orättvist och upprörande att inte den här gruppen med olika typer av funktionsvariationer ska få samma möjlighet att drömma och kanske få ett yrke i framtiden som alla andra.
Ska få lära sig mycket på arbetsplatser
Därför ska den här gymnasieskolan i Forshaga i Värmland alltså satsa på att utbilda elever med funktionsnedsättning. Det blir inget särskolegymnasium, utan vanliga gymnasieutbildningar, men med vissa anpassningar. Klasserna ska vara små med bara omkring 8 elever. Skolan ska också samarbeta med företag där eleverna kan få prova på att jobba praktiskt ute på arbetsplatserna:
– Man kommer att få göra praktik två dagar i veckan och man kommer att läsa vanliga kurser tre dagar i veckan, fast med väldigt mycket stöd på skolan förstås.
Vad har ni fått för reaktioner på att ni ska starta den här utbildningen?
– Jamen oerhört positiva reaktioner och det finns faktiskt i stort sett ingenting som ligger på den vanliga gymnasieskolan som den här kategorin ungdomar kan läsa. Det är jättesvårt att hitta bra utbildningar.
Den här nya typen av gymnasieutbildning på skolan i Värmland startas nästa höst, år 2021. Och de ska ta emot elever från hela Sverige.
Få utbilda sig till det något man tycker om
Eleverna kan bland annat lära sig att jobba med djur och natur, i butiker eller inom olika service-yrken, säger Per Johansson:
– Ja men det kan vara att jobba på ett kafé, det kan vara att jobba på en frisörsalong. Det vi tänker det är att det finns så många jobb som den här kategorin av ungdomar och unga vuxna skulle kunna göra väldigt väldigt stor nytta.
"Drömmar måste få förverkligas"
Och som pappa till en flicka med Downs syndrom tycker Per Johansson att det är viktigt att samhället tar de här ungdomarnas framtidsdrömmar på allvar. Så att de också kan få möjlighet att utbilda sig till det de verkligen vill jobba med:
– Jamen självklart, alltså drömmar måste få förverkligas och vi måste ha oerhört höga förväntningar på den här gruppen av ungdomar, för det är först då de kan lyckas tror jag, säger Per Johansson till Klartext.