Skyddsobjekt

Hemliga försvarsobjekt på nätforum - Säpo utreder två män

2:05 min
  • Stora mängder information om svenska militära anläggningar ska ha delats i ett hemligt forum på nätet.
  • Ekot kan i dag berätta att två män utreds misstänkta för att ha haft centrala roller i spridningen.
  • Säpoförhören: ”Det här är ju aktiva skyddsobjekt”.

Ekot har gått igenom flera förundersökningsprotokoll från tidigare Säpo-utredningar, som har handlat om personer som dömts eller misstänks för att ha kartlagt hemliga militära anläggningar. Och i de utredningshandlingarna visar det sig finnas namn på andra personer och hittills okända detaljer om dem.

Efter vår genomgång kan vi nu berätta att ytterligare två män utreds. I dokumenten finns nämligen uppgifter om att de här männen tros ha haft centrala roller i ett internetforum där intresserade personer diskuterat militära anläggningar.

Säpos utredare har sedan undersökt misstanken att särskilt inbjudna personer fått exklusiv tillgång till två hemliga chattrum på sajten, där stora mängder uppgifter om svenska militära anläggningar ska ha legat.

– Ja, jag kan bekräfta att det pågår förundersökningar mot de personerna. Men det är en förundersökningssekretess där som jag måste förhålla mig till, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

I vår genomgång av Säpos förhör med en tidigare åtalad kan man till exempel utläsa att det handlar om aktiva skyddsobjekt som ska ha hamnat på sajten. Så här står det i förhöret:

Förhörsledare: Mmm, om du bara tittar på den här listningen här, är det historiska grejer?

Misstänkt: Det där ser inte ut att vara historiska grejer.

Förhörsledare: Nej. Det här är ju aktiva grejer. Aktiva skyddsobjekt. Sen skrollar jag genom här så, det är - om jag ska uttrycka det - en enorm listning.

Misstänkt: Ja det är ju en fruktansvärd lista.

Att intresserade personer samlar information om skyddsobjekt är allvarligt, säger André Catry, säkerhetsexpert med bakgrund på Säkerhetspolisen. Men det som Ekots genomgång av Säpo-utredningarna nu visar, att stora mängder information om försvarsanläggningar misstänks ha delats på nätet, når en ny allvarlighetsnivå, anser han.

Är det av intresse för någon underrättelseverksamhet så har de ju resurser att kunna ta del av den här informationen.

– Ja, det är ju allvarligt. Även om det är ett slutet chattforum så vet man ju inte vilka som har tillgång till detta, därför att det här är någonting som finns på internet. Är det av intresse för någon underrättelseverksamhet så har de ju resurser att kunna ta del av den här informationen, oavsett om de är behöriga eller inte. Så det finns flera olika sätt som de kan komma åt den informationen på, säger André Catry.

De två som utreds i samband med de hemliga chattrummen på forumet utreds nu alltså vid Riksenheten för Säkerhetsmål. Kammaråklagare Mats Ljungqvist hänvisar till förundersökningssekretess men säger att materialet i utredningen, tillsammans med flera andra parallella fall, är stort.

– Ja, det är ett enormt arbete. Det totala materialet är väldigt väldigt omfattande. Det blir per automatik svåra utredningar, eftersom det är mycket material som ska kontrolleras och gås igenom. Det är flera myndigheter inblandade. Så det här är på totalen ett jättestort ärende, säger Mats Ljungqvist.

Ekot har varit i kontakt med en av männen som utreds och med försvarsadvokaten till den andra mannen. De kan inte säga någonting om hur de ställer sig till misstankarna, eftersom det råder yppandeförbud i utredningen. Men de bekräftar att de varit på flera förhör om ärendet.