Nobeldagen 2020

Här tar nobelpristagaren i medicin emot sin medalj - i New york

1:49 min

I år har Nobelpristagarna redan fått sina medaljer eftersom pandemin gör att de inte kan ta emot prisen i Stockholm i dag. Vi var på plats då en av medicinpristagarna tog emot sitt pris i New york tidigare i veckan.

Det var en nobelprisutdelning som inte liknande någon annan när Sveriges generalkonsul Annika Rembe lämnade över medaljen till en av årets medicinpristagare, Charles M. Rice.

Ett videoteam och bara ett fåtal fotografer fanns på plats i den svenska konsulns residens på Park Avenue i New York. Alla hade munskydd på sig. Runtom i världen har årets nobelpriser delats ut på liknande vis i konsulat och ambassader i Berlin, München och London, och i flera städer i USA.

Charles M. Rice fick priset för att ha bidragit till upptäckten av hepatit C-viruset.
Han har tidigare sagt att han kände sig lite konstig och skamsen efter att han förstod att han var en av tre pristagare i medicin det här året.

– Man vill egentligen dela priset med alla som arbetat med den här upptäckten, säger han till Sveriges Radio.

– Jag hoppas att de som jobbar och som har jobbat med virusforskning och hepatit C ska se det som ett pris till hela forskningsfältet.

Tack vare bland annat pristagarnas arbete finns det idag behandlingar för hepatit C och enligt motiveringen har miljontals liv räddats därigenom.

För Charles M. Rice var det så klart viktigt att hjälpa sjuka människor. Men utmaningen i att lösa Hepatit-C-gåtan var också en stark drivkraft, sa han.