RECENSION – FILM

"Let them all talk": Meryl Streep som kulturman

2:37 min

”Let them all talk” handlar om ett kvinnligt kompisgäng från college, där en i gänget blev känd författare. Nu har de återförenats på ett kryssningsfartyg, på väg över Atlanten.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Let them all talk
Regi: Steven Soderbergh
Manus: Deborah Eisenberg
Skådespelare: Meryl Streep, Candice Bergen, Dianne Wiest, Lucas Hedges m.fl.
Genre: Drama
Strömningstjänst: HBO Nordic

Alice Hughes är en kulturman i kjol och mönstrade sjalar. Hon är en framgångsrik finlitterär författare och har bjudit in två vänner från collegetiden som sällskap och publik på en resa över Atlanten.

Meryl Streep gör en helt odräglig monologist, som bara tystnar när hon märker att lyssnarna börjar flacka med blicken. Hon verkar njuta av att spela kulturman. Nyckfull, divig och full av förakt inför en storsäljande deckarkollega som är med på båten. Inte ett enda ord hon yttrar verkar bottna i någon typ av verklig känsla. Allt är skådespel.

Kombinationen av att filmen utspelar sig på ett slags korsning mellan Gotlandsbåt och Titanic, gör den lite klaustrofobisk. Och ”Let the all talk” är lite som ett hemmabygge, om ni tänker er en podd, fast på film. Enkel teknik men personligt med hög närvaro. Steven Soderbergh har både regisserat, skött kameran och klippt filmen.

Manuset är skrivet av skådespelaren Wallace Shawns fru: Deborah Eisenberg och upplägget påminner lite om hans klassiska film: ”Min middag med André” av Louis Malle, som bara är ett enda långt samtal vid ett restaurangbord. Även Soderbergh har eftersträvat autenticitet och låter skådespelar-proffsen Dianne Wiest och Candice Bergen, de två livsbesvikna och tältklädda väninnorna, att improvisera. Deras ambivalenta beundran och tjejkompishat till det odrägliga kulturmonstret Meryl, är värt hela filmen.