Film- och tv-recensioner

Stjärnorna räddar inte trist skolbal

1:57 min

Broadwaymusikalen The Prom har blivit film för Netflix. Men paljetter och stjärnor räddar inte filmversionen, tycker filmkritikern Emma Engström.

Titel: The Prom
Regi: Ryan Murphy
I rollerna: Maryl Streep, Nicole Kidman, James Corden, Andrew Ranells, Jo Ellen Pellman
Betyg: 1 av 5

Den som inte kan se sig mätt på Meryl Streep har en chans till när Broadwaymusikalen "The Prom" nu har blivit film. Där spelar hon en av fyra musikalstjärnor som försöker bättra på sitt skamfilade rykte genom att hjälpa en lesbisk tonåring som har blivit portad från avslutningsbalen.

Allt finns där för en musikalälskare som jag. Kändissatir, paljetter i överflöd, och ett fint budskap om att få vara den man är. Och såklart rollfigurer som brister ut i sång, när det är sorgligt och när det är glatt.

Och ändå blir det fel. En del beror på själva musikalen, som låter som ett autotunat hopkok av Mamma Mia och det som inte kom med i Frost. Men i Ryan Murphys regi, han ligger bakom serier som "Ratched" och "Glee", blir även den på pappret roliga och berörande berättelsen plågsamt banal.

Skådespelaressen Meryl Streep eller Nicole Kidman gör sitt bästa i en scenografi som ser ut att vara tagen från en Stenabåt. Och James Corden är helt enkelt bara inte ett ess.

I rättvisan namn vill jag ändå plussa Girls-favoriten Andrew Ranells, som får göra filmens enda festliga nummer. Men kvar blir känslan av att "The Prom" i sitt okänsliga försök att propagera för inkludering, stänger ute publiken.