Coronastrategi

Ständige sekreteraren kritisk mot Folkhälsomyndigheten - trodde att ingen hörde

2:36 min

I samband med den Kungliga Vetenskapsakademiens presskonferens i onsdags riktade akademiens ständige sekreterare Göran K Hansson kritik mot Folkhälsomyndighetens hantering av coronapandemin. Det här kunde Vetenskapsradion tillsammans med flera internationella medier ta del av innan presskonferensen hade startat.

Pandemins utveckling i Sverige har varit katastrofal, säger Göran K Hansson i ett samtal med bland annat en av årets nobelpristagare i kemi. Han säger också att trots att WHO har rekommenderat munskydd, så verkar just Sveriges Folkhälsomyndighet och USA:s president Donald Trump inte riktigt tro på det. Det är en olycklig situation säger han.

När vi ringde upp Göran Hansson var han förvånad över att samtalet hörts av de journalister som var uppkopplade och menar att samtalet var privat, trots att han uttalade sig på en internationell presskonferens.

– Ja det var ju inte avsett som ett offentligt uttalande kan jag säga. Jag är förvånad över att det gick ut, det var inte meningen. Det var lite som att du råkade tjuvlyssna på en privat konversation.

Det spelades ju in när alla journalister var tillsagda att vara uppkopplade?

– Ja det var jag inte medveten om. Men jag får ju stå för det när det har gått ut. Tyvärr är det ju så att vi har höga dödstal i Sverige, och då är det skäl att ompröva och se över det åtgärdspaketet så att det förbättras och blir bättre i linje med vad världshälsoorganisationen har rekommenderat och vad som används i andra länder.

Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten svarade på gårdagens presskonferens att Folkhälsomyndigheten inte hade några kommentarer till det specifika uttalandet.

Göran Hansson har skrivit till Vetenskapsradion att hans kommentarer är hans personliga uppfattning, och inte speglar den Kungliga Vetenskapsakademiens hållning.