JULGODIS

RECEPT: Knäck och fudge med nya smaker

Knäck med variation

Ca 75 st

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk rumstempererat smör

Exempel på smaksättning:

Skållad hackad mandel

Krossade polkagrisar

Krossad turkisk peppar

Flingsalt

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock och låt smeten småkoka. Rör om då och då. Knäcken är klar när den klarar kulprovet eller när temperaturen är 124°-127°. Det tar ca 20-35 minuter. Tillsätt smöret och blanda väl..

Fördela smeten i knäckformar och strö på önskad smaksättning.

Det går bra att halvera receptet men det är inte att rekommendera att man dubblar det. Om smeten blir väldigt trögflytande mot slutet av upphällningen kan man köra den i micron i nån sekund.

Låt knäcken stelna. Förvaras svalt.

Chokladfudge med variation

Ca 40 bitar

  • 1 burk sötad kondenserad mjölk (397 gr.)
  • 400 gr mjölkchoklad (eller mörk choklad eller vit choklad)
  • 25 gr smör

Förslag på smaksättning:

Rostade hackade hasselnötter

Krossade polkagrisar

Lakritscrisp

Smält chokladen ihop med smöret över vattenbad eller på låg effekt i micron. Rör om ordentligt så att all choklad är smält. Tillsätt den kondenserade mjölken och blanda ordentligt. Låt smeten svalna något och bred sedan ut den i en form på ca 15x20 cm klädd med bakplåtspapper. Strö över önskad smaksättning på olika delar av fudgen. Ställ kallt att stelna och skär sedan i bitar. Låt gärna fudgen torka till när bitarna är uppskurna. Förvaras svalt.

 Tips! Gör halva smeten med vit choklad och halva med mörk och gör en fudge i två lager med smaksättningen emellan! Ta då en mindre form för att få lite mer höjd på bitarna.