Organiserad brottslighet

Fler unga bedöms begå brott för kriminella nätverk

1:59 min
  • Rekryteringen av unga till kriminella nätverk ökar i flera av landets polisregioner, uppger polisen.
  • I sex av sju polisregioner finns uppgifter om att barn så unga som 12 år begår brott för kriminella nätverk.
  • ”Det finns uppgifter om från tio år och uppåt men antalet ökar med stigande ålder. Det vanligaste är väl 16-18 år”, säger Palle Nilsson, chef för underrättelsesektionen i polisregion Stockholm.

En av de platser där kriminella nätverk uppges använda barn i narkotikaförsäljning är i Fittja i Botkyrka söder om Stockholm, där jag träffar kommunpolisen Martin Lazar på torget.

– Dagligen här på plats är det kanske 10-20 barn under 18 år som är involverade på olika sätt, yngsta skulle jag säga är 13-14 år.

Hur ser ni barnen och vad gör dom?

– De ingår i verksamheten på olika sätt kopplat till narkotikahandeln.

Ekot har intervjuat underrättelsecheferna i alla landets sju polisregioner för att få en bild av rekryteringen av unga till kriminella nätverk. Hur många barn det handlar om finns inga klara siffror på, men i både Stockholm och Göteborg uppger man att det rör sig om hundratals barn som utför handlingar för kriminella nätverk.

I alla polisregioner utom Nord uppger underrättelsecheferna att det finns fall med barn så unga som 12 år, på vissa håll ännu yngre.

Palle Nilsson är chef för underrättelsesektionen i polisregion Stockholm.

- Det finns uppgifter om från tio år och uppåt, men man kan säga att antalet stiger med stigande ålder. Det är väldigt ovanligt med så låga åldrar. Vanligaste är väl 16-18 år, säger han.

Jan Hofvenstam är underrättelsechef i polisregion Öst,

– Det är vår uppfattning att det har ökat och gått ner i åldrarna. Vi har sett barn från 12-15 år begå brott åt de gängkriminella. Det kan vara att man transporterar saker, paket som man inte vet vad de innehåller, fast det är narkotika, eller att man får lagerhålla olika saker eller transportera vapen. Även att man får börja att sälja narkotika, säger han.

Fyra av underrättelsecheferna säger att deras bild är att rekryteringen av barn har ökat de senaste åren, lika många har uppfattningen är att barnen som rekryteras också blir yngre.

Jörgen Pettersson är chef för underrättelsesektionen i polisregion Mitt,

– Vi får allt oftare information om att unga hjälper grövre kriminella med olika sysslor

Kommunpolisen Martin Lazar, som jag träffar i Fittja, beskriver det som att barnen växer in i nätverken och får större uppgifter med stigande ålder.
– Vid 15 börjar man få större uppdrag. Men rekryteringen börjar tidigare, de börjar redan vid 10-11 år att bygga relationer till de här barnen bara för att få med dom i gänget, säger han.