Utbildning

Så påverkas konstnärliga utbildningar av pandemin

1:58 min

I våras var de konstnärliga utbildningarna på distans. Det gjorde det svårt att upprätthålla kvaliteten på undervisningen, det berättar fler lärare och studenter som Kulturnytt har pratat med.

– Studenterna har vissa lärandemål som de ska nå. Vi har sagt att ni ska lära det här, ni ska få den här kompetensen. Och det är klart att när du står hemma med din zoomskärm så är det vissa lärandemål som är svårare att nå, det säger Kristine Slettevold som är prefekt på institutionen för dans vid Stockholms konstnärliga högskola.

Även för skådespelarutbildningen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg var det svårt med digital undervisning i våras. Nu är de tillbaka i skolans lokaler, men måste fortfarande jobba med två meters avstånd.

– Det blir naturligtvis sämre, men inte jättemycket sämre.
Normalt sätt så brukar man ju använda avståndet som ett berättarmedel och då minskade ju liksom spelmöjligheterna. Två meter blev plötsligt nära. Det har naturligtvis varit krångligare, men jämfört med våren har det varit en mycket bättre situation, säger Peter Melin som är programansvarig för skådespelarutbildningen.

Blir det samma utbildning för de som går nu, som för dem som har gått tidigare när det inte varit pandemi?

– Det blir naturligtvis inte samma! Men den skiljer sig inte i sitt väsen. Hade det varit på distans hade man kunnat fråga sig om det verkligen är en skådespelarutbildning, men nu är det ju inte det.

Även på dansprogrammet i Stockholm är de tillbaka i skolans lokaler, men oron finns för att de ska behöva stänga igen.

– Det handlar ju också om att se vad är det vi kan lära av det, vad kan vi använda och vad är det som faktiskt inte går? Vi ser till exempel vad som är unikt för vår konstform. Att jobba med beröring eller touch eller vikt och såna saker, det går inta att göra online. Kropparna måste vara ihop i samma rum, säger Kristine Slettevold.