Covid-19 vaccin

Staten kommer stå för eventuella vaccinskador

2:02 min
  • Staten ska stå för kostnaderna om människor skadas av vaccin mot covid-19,  om läkemedelsföretaget inte omfattas av Läkemedelsförsäkringen.
  • Två av vaccintillverkarna som Sverige tecknat avtal med
    har inte haft verksamhet här tidigare och omfattas inte av Läkemedelsförsäkringen.
  • " Vi är förstås väldigt angelägna om att människor känner en trygghet att vaccinera sig", säger Lena Hallengren.

Enligt henne är ett lagförslag på gång.

– Vi är förstås väldigt angelägna om att människor känner en trygghet att vaccinera sig. Om det skulle vara så att Läkemedelsförsäkringen inte räcker till, eller att något vaccin inte omfattas, så är vår avsikt att lösa frågorna och gå in med motsvarande skydd från statens sida.

Hur mycket pengar avsätter ni till det här?

– Jag kan inte svara på den frågan än, för vi vet heller inte om det blir fler företag som är aktuella.

Sverige har hittills tecknat avtal med fem tillverkare av vaccin mot covid-19.
Två av dem - tyska Curevac och amerikanska Moderna har inte haft verksamhet i Sverige tidigare och omfattas därmed inte av Läkemedelsförsäkringen, som gör att den som fått svåra biverkningar av läkemedel kan få ersättning.

Men nu håller regeringen alltså på att ta fram ett lagförslag, som innebär att den som skadas av ett covid-vaccin som inte ingår i Läkemedelsförsäkringen ska kunna få statlig ersättning enligt samma principer.

Tanken är att de här reglerna ska gälla från att vaccinationerna drar igång, även om riksdagen inte har hunnit klubba igenom den nya lagstiftningen, enligt socialminister Lena Hallengren.

– Det är viktigt. Vi vet ju inte exakt vilken dag vaccineringarna drar i gång, vi vet inte när vi kan fatta beslut om den här lagen, men det ska inte vara avgörande.

Regeringen har dragit lärdom av det som hände efter massvaccineringen mot svininfluensa 2009-2010, när hundratals barn och unga drabbades av narkolepsi, konstaterar Lena Hallengren, som därför vill ge besked om en ersättningsmodell redan nu.

– Det gjordes ju i efterhand när det gällde Pandemrix- vaccinet. Jag tycker att det är viktigt att vi säger att av det har vi lärt och vi är nu angelägna att ha det här på plats, så att man känner i samband med vaccinationerna att det här försäkringsskyddet finns.