TV-serie

"The Defeated" – snyggt men rörigt efterkrigsdrama

1:44 min
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Berlin 1946 är en röra, en riktigt röten röra milt uttryckt. Svenska duon Måns Mårlind och Björn Steins ambitiösa efterkigsdrama med internationella storstjärnor i titelrollerna utspelas i ett laglöst uppdelat Berlin dit amerikanen Max McLaughlin kommer för att på amerikanskt frälsarmanér styra upp den tyska polisen samtidigt som han försöker hitta sin försvunne bror.

Poliskåren, en skara ouniformerade, vapenlösa kvinnor, gör fruktlösa försök att skipa rättvisa bland våldtäktsmän och kriminella och tar upp jakten på  den mytomspunne Der Engelmacher, ängelmakaren. En till synes sofistikerad hallick som matar grisar med de kvinnor som vägrar arbeta för honom.

Ja det är svart, det är våldsamt men tyvärr även dramaturgiskt en riktig röra. Först i avsnitt fyra blir jag drabbad tack vare Nina Hoss fantastiska skådespeleri. Och det kan säkert delvis bero på denna för den internationella marknaden om -och nedklippta variant av Mårlinds originalversion som går under namnet "Shadowplay"och som enligt uppgift visas i vår. Men det är snyggt och påkostat för den som inte kan få nog av blodig efterkrigsromantik om än snårigt förpackad.

(Premiär 13 december på Viaplay.)