Det lokala innehållet flödar i radion 2020

Aldrig någonsin har Sveriges Radio varit mer närvarande i vårt land som vi är just nu. Under 2020 har vi inte bara varit närvarande och sänt radio ifrån Sveriges alla kommuner, vi har också öppnat 30 nya ambulerande så kallade pop-up-redaktioner, utöver vår fasta närvaro i 50 kommuner. Det är en redaktionell närvaro som inget annat svenskt medieföretag kan uppvisa. Klart vi är glada och stolta.

Det har varit ett speciellt år, ett år där vi globalt, nationellt och lokalt såväl behövt rapportera om som själva anpassa oss till den rådande coronapandemin. För oss är det lokala uppdraget mycket viktigt för att ge våra lyssnare både nyheter och samhällsinformation med lokal förankring.

Som vi tidigare berättat har vi i början av året anställt 20 nya reportrar vid våra lokala kanaler. I slutet av 2019 öppnade vi både en ny permanent redaktion i Södertälje och flyttade om redaktionella resurser inom P4 Stockholm för att bättre kunna täcka det folkrikaste länet i landet.

Vi berättade samtidigt om nya mål för de popup-redaktioner som vi startade under 2019. Målet var att vi fysiskt skulle närvara i alla Sveriges kommuner flera gånger under året, när vi nu närmar vi oss slutet av 2020 och kan vi konstatera att vi både har nått och överträffat det. Med 30 popup-redaktioner ­- utöver de 50 kommuner där vi har fasta redaktioner - har vi utökat bevakningen i hela landet. Vi har varit på plats och rapporterat från Sveriges samtliga 290 kommuner. Det har stärkt vår relation med lyssnarna och gjort redaktionerna bättre på att bevaka och hitta nyheter i sina kommuner.

Olika sorters popup-redaktioner

Exemplen är många där våra satsningar gett oss fantastiska uppslag till nyheter och radioinslag. Som när P4 Dalarna genom sin popup-satsning kunde berätta nyheten om att tomma butikslokaler i Smedjebacken kan bli nya bostäder eller som när Joakim Silverdal från Kulturnytt i P1 jobbade från Sambiblioteket i Härnösand under två veckor i september för att utveckla bevakningen av kulturlivet utanför de största städerna. Det resulterade i över 70 tips, som Joakim också kunde dela med sig av till kollegorna på P4 Västernorrland.

Just samarbeten mellan olika redaktioner har också varit en framgång. P4 Västmanland och P4 Dalarna har samarbetat kring att bevaka Bergslagen. I södra Sverige har Peje Johansson varit ”reporter utan gränser” och jobbat mot P4 Kronoberg, P4 Kalmar, P4 Blekinge och P4 Kristianstad.

Men det har inte alltid handlat om att resa ut från större orter utan ibland om att besöka områden i städer som delvis varit underbevakade och oftast hamnat i fokus när något tråkigt eller tragiskt hänt. Som till exempel P4 Sörmland som satte upp redaktion i Brandkärr i Nyköping eller P4 Jönköping som flyttade temporärt till Råslätt i Jönköping och Runneryd i Nässjö och fick med sig berättelser från områdena som fokuserade på vardagen i dessa områden på ett annat vis.

P4 Dalarna, P4 Gävleborg, P4 Skaraborg, P4 Örebro och P4 Östergötland har alla satsat på olika former av rullande popup-redaktioner där fokus under en tid hamnat på en kommun eller en ort. Redaktionerna har bland annat besökt Ljusdal, Delsbo, Finspång, Boxholm, Åtvidaberg, Smedjebacken Fellingsbro, Hjortkvarn, Töreboda, Grästorp, Karlsborg, Essunga och Gullspång för att bara nämna några orter där vi träffat människor och kunnat berätta historier som annars inte kommit lyssnarna till del.

I en del kommuner har vi satt upp en tillfällig redaktion på ett bibliotek för att kunna komma ännu närmare människor i deras vardag, som exempelvis P4 Östergötland i Åtvidaberg och P4 Kristianstad i Perstorp, vilket har lett till många fina möten.

Och i flera fall har vi satt ned ”bopålarna” under en lite längre tid för att kunna rapportera från ett område där vi vill bli ännu bättre på att spegla samhället som tex P4 Malmöhus i Höör, P4 Jämtland i Strömsund och P4 Västerbotten i Vilhelmina. Där har reporter Jonatan Stålhös funnits på plats tre dagar i veckan med fokus på Vilhelmina kommun med närområden, som Nästansjö, Malgovik, Kittelfjäll och Saxnäs. Platser som på grund av avståndet tidigare mestadels bevakats genom telefonintervjuer.

Medarbetarna och tekniken nyckeln till framgång

Allt detta har vi genomfört tack vare våra fantastiska medarbetare runt om i landet, några är nämnda här men ingen är glömd, som trots svårigheterna som coronapandemin ställt oss inför dag efter dag har levererat radio. Och ett stort tack ska också riktas till alla våra tekniker och de som jobbar lite mera bakom mikrofonerna. Utan deras stöd och den tidigare teknikutveckling som vi skrivit om tidigare hade vi inte klarat detta.

Vad väntar då 2021?

Vi kommer ha samma ambitiösa mål vad gäller redaktionell närvaro i hela Sverige - om något siktar vi ännu högre. Vi planerar just nu för ett stort antal nya popup-redaktioner och vi ska fortsätta leverera förstklassigt innehåll till dig oavsett var du bor eller vilken kanal, podd eller program du lyssnar på.

Olov Carlsson
Biträdande programdirektör och chef för innehållsproduktionen