Recension - Film

Stephen Kings pandemiklassiker "The Stand" förtjänar mer än så här

2:12 min

En storskalig pandemi bryter ut och ingenting ska bli som förut. Tv-serien "The Stand" på HBO Nordic handlar inte om Coronaviruset, utan bygger på Stephen Kings bästsäljare från 1978.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: The Stand
Skapad av: Josh Boone & Benjamin Cavell
Röster: James Marsden, Alexander Skarsgård, Whoopi Goldberg m.fl.
Bygger på: romanen "The Stand" av Stephen King
Går att se på: HBO Nordic
Genre: Skräck/drama
Betyg: 2 av 5

Viruset Captain Trips bryter ut och efter bara några dagar har över 99 procent av USA:s befolkning dött. Överlevarna börjar se syner och långsamt förstår de att de snart måste välja sida, mellan det onda och det goda.

Det är svårt att filmatisera Stephen Kings The Stand, eller Pestens tid som den heter på svenska. Ta det från en som trollbundits av de över 1100 sidorna episkt berättande om pandemi, överlevnad och demoner.

Nu vet jag att många av er upplevt samma sak. Nervöst sitter ni och hoppas på att en av Kingens mest älskade böcker ska vara lika fantastisk som tv-serie, men där måste jag tyvärr göra er besvikna.

Till skillnad från boken gör serien nämligen ett fatalt misstag, den väljer att studsa fram och tillbaka i handlingen. Tidigt avslöja sånt som det tar läsaren flera hundra sidor att nå fram till.

Det går väl att säga att det är ett modigt val, men också väldigt korkat. Det som gör The Stand till en så storslagen berättelse är ju hur långsamt den stegrar mot fullständiga galenskaper.

Så här i 2020 känns det också minst sagt knepigt att skynda igenom pandemiutbrottet i berättelsens början. Men precis som i de nya filmerna baserade på Stephen Kings "Det", har den här tv-serien gjort en del saker rätt, som att anställa en Skarsgård till exempel.

Den här gången är det inte Bill utan Alexander som får möjligheten att gå in i rollen som en av Kings mest välkända bad guys, Randall Flagg. Och han gör den varggrinande, charmerande människodemonen på ett alldeles utmärkt sätt.

Men överlag är det med ett tungt hjärta jag måste säga det: The Stand förtjänade mer än så här.