Recension - Film

Pixars "Själen" är årets bästa film

2:12 min

På juldagen släpps Pixars nya animerade långfilm "Själen" på Disney plus och Joakim Silverdal ger den toppbetyg.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Själen
Regi: Pete Docter & Kemp Powers (co-director)
Röster: Jamie Foxx, Tina Fey, Graham Norton m.fl.
Svenska röster: John Alexander Eriksson, Emma Molin, John Lundvik m.fl.
Genre: Familjefilm
Går att se på: Disney+
Betyg: 5 av 5

Pixar har hittat botemedlet mot allt elände 2020.

Filmen Själen, eller Soul som den heter på engelska, är skriven och regisserad av studions starkast lysande stjärna Pete Docter. Han har filmer som Monsters Inc, Upp och Insidan Ut på sitt CV.

I Själen får vi träffa pianisten Joe Gardner som inte levt det liv han drömt om. Han är musiklärare för nybörjare, istället för att ha blivit den jazzvirituos han vet att han har inom sig.

Så får han plötsligt sitt stora break: en spelning med den hetaste jazzsaxofonisten i stan. Men i sitt lyckorus genom New York råkar han ramla ner i en vägbrunn och hamnar i en livshotande koma. Joes själ vägrar dock vandra in i det stora ljuset, innan Joe fått sin chans att skina på jorden.

Själen är animerad film när den är som allra mest häpnadsväckande. Den målar upp ett storslaget "livet-efter-detta" där vissa själar vandrar in i ljuset, medan andra, gulliga nyfödda själar förbereder sig för sina liv på jorden. Och Själen tar frågorna om livets mening på allra största allvar.

Det är lätt att se den här filmen som ett syskon till Pete Docters film Insidan ut.

På samma sätt som där uppfinner Själen en rad finurliga förklaringar till vad som gör oss till människor, men trots allt är det ändå berättelsens känslosamma kärna som jag kommer bära med mig.

Själens sensmoral landar också precis rätt i slutet av 2020: lev livet och uppskatta det du har, medan du är här.

Jag grät redan efter tio minuter och följde förundrat med på balansgången mellan roliga skämt och existentiella frågeställningar.

På Juldagen, när nästan alla andra filmer skjutits fram – hinner den alltså med nöd och näppe ha premiär – årets bästa film.