Fler blir sjuka och läget i vården är allvarligt

3:37 min

Coronasmittan fortsätter att öka i Sverige. Fler blir sjuka och vårdas på sjukhus. Läget är allvarligt och vården har brist på personal på många platser. Värst är det i Stockholm. Där får vård som inte är akut vänta nu. Det säger sjukvårdsdirektören Björn Eriksson.

– Det har varit extremt tufft och långvarigt och det finns inga texken på att det håller på att minska, säger Björn Eriksson.

Just nu vårdas 265 personer med intensivvård, i respirator. Det är inte lika många som i våras, när det var som värst. Då fick ungefär 500 personer med covid-19 intensivvård samtidigt.

Men i några regioner, som i Stockholm, är läget allvarligt. Stockholm har i vanliga fall 90 platser i intensivvården. Alla de platserna är upptagna nu. Sjukhusen ordnar fler platser, men läget är akut och vården klarar inte många fler sjuka.

Därför vill Stockholms sjukhus ställa in all vård som inte är akut nu. Personer som väntar på en operation eller annan vård som inte är akut kan få vänta till nästa år. Många i personalen behövs nu för att vårda de som är sjuka med covid-19. Det säger sjukvårdsdirektören Björn Eriksson idag.

– Det vi saknar nu, det är vårdutbildade medarbetare som kan arbeta med den nödvändiga och akuta sjukvården, säger Björn Eriksson.

Alla universitetssjukhus utom ett har nu brist på personal. Personalen som jobbar med covid-vård är väldigt trötta. Många har slutat jobba i vården. På Akademiska sjukhuset i Uppsala har mer än 400 personer slutat jobba i år. Både sjuksköterskor, undersköterskor och läkare har slutat. Anna Wadenhov är chef för personalfrågor på sjukhuset och hon är väldigt orolig för framtiden.

– Det vi alla är rädda för det är väl att våra medarbetare faktiskt inte orkar med den belastning som sjukvården har i dag och att det blir fler som säger upp sig, säger Anna Wadenhov till Ekot.

På en del sjukhus är flera i personalen också sjuka med covid-19. Till exempel på infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Där har nästan hälften av personalen blivit smittade, rapporterar P4 Malmöhus.

Totalt har nu minst 7667 personer dött med covid-19. 153 nya döda har registrerats sedan i fredags.