Smittan i äldreomsorgen

Fredrik Furtenbach: ”Regeringen får en tydlig smäll”

1:16 min
  • Idag presenterade coronakommissionen sin delrapport, kritiken är väldigt allvarlig säger Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach.
  • ”Kritiken går ut på att regeringen gjorde för lite och för sent”, sa han.
  • ”Sen blir kritiken lättare att ta emot eftersom det är flera som pekas ut av Kommissionen, bland annat tidigare regeringar och Socialstyrelsen”, fortsätter han.
Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Hur allvarlig är kritiken?

Den är väldigt allvarlig. De konkreta punkterna kring vad som gick snett är många, även om många av dem är rätt allmänt kända sen tidigare, men kommissionen pekar också ut var ansvaret ligger, och det är förstås känsligare.

Vem riktas kritiken mot?

Regeringen får en tydlig smäll här, den gjorde för lite och för sent i våras. Och det finns en punkt till som kan vara känslig för regeringen, att kommissionen skriver att den sannolikt enskilt viktigaste faktorn bakom den stora smittspridningen i äldreboendena var att den allmänna smittspridningen i samhället var så stor.

Sen blir smällen lättare för regeringen att ta eftersom det är så många som får kritik här: tidigare regeringar, socialstyrelsen, folkhälsomyndigheten, regioner och kommuner.

Hur kommer kommissionen påverka politiken?

Kommissionen har ju en lång rad förslag om äldreomsorgen, och de kommer förstås påverka debatten. Sen fortsätter ju det här arbetet ända till valåret 2022.

Partierna har åtminstone hittills föreställt sig att den sista rapporten från kommissionen blir känsligast, eftersom den bland annat ska handla om den svenska strategin generellt.

Oppositionen hoppas att den ska bli som tsunamikommissionen 2004, som blev ett jätteproblem för Regeringen Göran Persson. Den blev en följetong av kritik mot regeringen och levererade massor av ammunition för oppositionen.