Brist på personal

Vårdpersonal har jobbat nästan 1,5 miljoner timmar extra

2:00 min
  • Nära 1,5 miljon – det är det totala antalet timmar övertid och mertid som läkare, sjuksköterskor och undersköterskor jobbat under årets första tio månader på sex av landets sju universitetssjukhus.
  • Det är sjuksköterskor som står för flest övertids- och mertidstimmar.
  • "Det handlar om att det är en brist på våra yrken", säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. 

Ekot har tagit del av data från universitetssjukhusen i Stockholm, Göteborg, Skåne, Örebro, Umeå och Uppsala. Totalt har sjuksköterskor, undersköterskor och läkare på de här sjukhusen jobbat närmare en och en halv miljon timmar övertid och mertid mellan januari och oktober i år. Över 200 000  fler timmar än samma period i fjol.

Karolinska universitetssjukhuset står för flest timmar, närmare 490 000. Karolinska står också för den största ökningen, jämfört med i fjol handlar det om nästan 170 000 fler timmar i år.

– Det är helt klart kopplat till pandemin och det vet vi också att det var framför allt när vi hade krislägesavtalet, säger Patricia Enocson, HR-direktör på Karolinska universitetssjukhuset.

På samtliga sex sjukhus står sjuksköterskor för flest antal övertids- och mertidstimmar. Totalt handlar det om över 860 000 under årets första 10 månader, vilket kan jämföras med runt 740 000 timmar under samma period i fjol.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger att hon inte är förvånad över årets siffra, och påpekar att fjolårets siffra redan var hög.

– Det handlar om att det är en brist på våra yrken och en brist på våra villkor. Det innebär till slut att man inte orkar och man säger upp sig, det är det vi ser, säger hon. 

Intensivvårdssjuksköterskan Lia Welin Dalefur jobbar på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och hon är en av dom som valt att säga upp sig. I april kommer hon att lämna Karolinska.

– Det är det som gör att jag någonstans orkar. Jag ser att det finns ett slut. Annars svävar man ju i en ständig ovisshet, säger hon.