Arbetslösa får vänta i flera månader på pengar

3:23 min

Många som har förlorat jobbet får vänta länge på pengar. A-kassorna som betalar ut pengar till arbetslösa har mycket att göra. I en a-kassa som heter Alfakassan har många väntat i fem månader på pengar.

Den som blir arbetslös kan få pengar från en arbetslöshetskassa. Det kallas a-kassan. Det finns 25 olika a-kassor. De flesta tillhör ett fackförbund. Den som är med i facket är ofta med i fackets a-kassa. Man måste vara medlem i a-kassan för att få pengar.

Alfakassan är en a-kassa som inte tillhör något fackförbund eller någon annan organisation. Den som inte vill vara med i facket kan vara med i alfakassan. Då kan man ändå få pengar om man blir arbetslös.

Väldigt många har blivit arbetslösa nu på grund av coronakrisen. Drygt 450 000 personer är arbetslösa just nu. De söker jobb hos Arbetsförmedlingen. Det är 8,7 procent av alla som kan jobba. Förra året samma tid var ungefär 7 procent arbetslösa.

A-kassorna har mycket att göra eftersom så många har blivit arbetslösa samtidigt. De hinner inte med. Därför får människor vänta längre än vanligt på pengar. I flera a-kassor får man vänta ungefär två månader på pengar. Det berättar SVT nyheter.

Till Alfakassan har mer än dubbelt så många sökt pengar i år. Mer än 110 000 personer har sökt pengar från Alfakassan i år. Förra året var det bara 40 000. I Alfakassan får människor vänta i mellan fyra och fem månader på sina pengar. I slutet av november väntade 17 000 arbetslösa personer på pengar från Alfakassan. Det berättar tidningen Aftonbladet.

En kvinna som heter Helen berättar för tidningen att hon inte har råd att betala hyran och köpa mat till sina två barn. Flera personer skriver också på sociala medier att de inte har råd att betala mat och hyra. Det skriver tidningen Arbetet.