Högsta domstolen i Norge tar upp Saarivuoma-domen

1:02 min

Två rättsinstanser i Norsk domstol har gett norska staten rätt. Nu kommer frågan upp i högsta instans.

Överklagningsnämnden har beslutat att frågan ska tas upp i Høyesterett, norska Högsta domstolen.

Endast frågor som kan få betydelse för andra mål i framtiden tas upp i högsta instans. Nu har nämnden som ser över överklagningar som kommer in till Høyesterett har ansett att så är fallet i den här frågan.

– Oj, det känns bra! Vi får det kollat i högsta instans. Man vet aldrig hur det går, men vi hade inte gått så här långt om vi inte trodde på vår sak. Det är en julklapp, säger Per-Anders Nutti, ordförande i Saarivuoma sameby.

Samebyn stämde norska staten 2018, och yrkade ensamrätt till renbete på norsk sida på marker där man idag enligt norska myndigheter endast har rätt till bete under sommarhalvåret.

I andra hand krävde samebyn ensamrätt till sommarbete inom det aktuella området nord och nordväst om Álddesjávre/Altevann i Troms fylke.

Saarivuoma sameby överklagade lagmannsrättens dom som kom i augusti och gav norska staten rätt.

– Jag har ingen kommentar, annat än att jag sett att de tar upp det, och jag ser fram emot att det tas upp i högsta instans. Av erfarenhet skulle jag tro att saken tas upp under våren, säger Anders Blakstvedt, norska statens advokat i målet.

Høyesterett bekräftar via mail att man kommer ta upp målet, men kan i dag inte säga när det blir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio