2020 blir det varmaste året någonsin i Sverige

3:17 min

År 2020 kommer att bli det varmaste året hittills i Sverige. Det visar mätningar från vädermyndigheten SMHI.

SMHI har mätt temperaturen på olika platser i Sverige sedan 1860-talet, i 160 år. Det har aldrig varit så varmt som i år. Det spelar ingen roll om resten av december blir jättekallt. 2020 kommer ändå bli det varmaste året.

Medeltemperaturen i år blir 7,5 grader, enligt SMHI. Det är en halv grad varmare än det förra varmaste året som var 2014.

Vintern i början av året var ovanligt varm och det var ovanligt lite snö. Flera skidorter hade stängt för att det inte fanns snö. Bara i maj och juli var det kallare än vanligt. Alla andra månader har det varit varmare än normalt.

Inte bara i Sverige är det varmare än normalt. 2020 blir ett av de två varmaste åren sedan 1860-talet i världen. Det rapporterar den meteorologiska världsorganisationen WMO.

Den största orsaken är utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Det är giftiga gaser som ändrar klimatet. Utsläppen har inte minskat, trots coronakrisen. Utsläppen har ökat både 2019 och 2020, enligt både WMO och FN:s klimatpanel. FN varnar nu för att världen kommer att bli tre grader varmare. Då kommer det att bli många fler naturkatastrofer, som bränder och översvämningar.

Världen måste göra mer för att minska utsläppen av växthusgaser, menar FN. Generalsekreteraren Antonio Guterres säger att "planeten är trasig" och att "mänskligheten för krig mot naturen". Det säger han till nyhetsbyrån Reuters rapporterar SVT.