Rymden

Kinesisk rymdsond har hämtat grus från månen

0:43 min

En kinesisk rymdsond har återvänt till jorden med två kilo sten och grus från månen. Det är för första gången på fyra decennier som nya prover av mångrus och stenar från vår närmsta rymdgranne har hämtats till jorden.

Det är rymdsonden Changè-5 som har återvänt med sin dyrbara last, och rymdkapseln med månprover landade i Inre Mongoliet i norra Kina, enligt landets rymdstyrelse.

Den obemannade farkosten lyfte från jorden i slutet av november och landade i Stormarnas hav, en stor slätt på månen, den 1 december.

Månprojektet är prestigeladdat för Kina som satsar stora summor pengar på sitt rymdprogram. Så här långt är det bara två andra länder, USA och tidigare Sovjetunionen som landat på månen, samlat sten och grus för att sedan återvända till jorden. Bara att landa på och lyfta från månen är en stor framgång för Kina.

Ur forskningssynpunkt är landningsplatsen särskilt intressant eftersom Stormarnas hav är en outforskad del av månen. Förhoppningsvis ska proverna ge nya kunskaper om hur månen bildades och om aktivitet på dess yta.

Den kinesiska planen var att var att hämta runt två kilo sten och grus, än så länge är det oklart hur mycket material man fick med sig tillbaka till jorden. Rymdfärden i sig är ett stort steg i Kinas planer mot en bemannad månfärd.