Pressmeddelande 2020-12-21

Ny poddserie om Sametingsvalet och partiledarna bakom rubrikerna

Tredje söndagen i maj 2021 går samiska folket till val för nionde gången sedan Sametinget bildades 1993. Nu presenterar Sameradion en ny serie i Sameradiopodden: Politik Sápmi – Partiledarna bakom rubrikerna. I poddserien lär lyssnarna känna åtta partiledare och får en inblick i deras liv vid sidan av talarstolen. Bland partiledarna finns bland andra en jägare, en konsult, en designer och en renskötare. Hur var deras uppväxt, vad är viktigt i deras vardag förutom politiken och vilka stigar har de vandrat fram till ledarposten? Podden släpps 23 december.

Sameradions reportrar Anne-Marit Päiviö och Karen Eira har lång erfarenhet av att bevaka Sametinget och dess politik. Men det här uppdraget är nytt för dom, när de följer med politikerna hem till skogen, fjällen och stugan. I samtal utan paragrafer och partiprogram att luta sig mot får partiledarna frågor där svaren tecknar en annorlunda bild än människor är vana vid. I denna serie i Sameradiopodden hörs kända röster i nya tonlägen, rubrikerna byts ut mot berättelser och kan ge en annan förståelse för de politiska argumenten.

De åtta partiledarna är:
Álbmut – Joakim Påve
Guovssonásti – Lars-Miguel Utsi
Jakt- och fiskesamerna – Håkan Jonsson
Landspartiet svenska samer – Marie Persson Njajta
Min geaidnu – Christina Åhrén
Sámiid riikkabellodat – Per-Olof Nutti
Samerna – Anders Kråik
Vuovdega – Jan Rannerud

De åtta avsnitten på 30 minuter vardera släpps i Sameradiopodden: Politik Sápmi onsdag 23 december i Sveriges Radios app.

Om Sametinget:
Bildades 1993 och består av 31 ledamöter som väljs vid allmänna samiska val vart fjärde år.I valet 2017 var det 8766 samer med i röstlängden och valdeltagandet var 58%.

Röstlängden inför valet i maj 2021 fastställs senast 1 mars samma år. För att få rösta i Sametingsvalet ska man anse sig vara same samt kunna visa att man har haft samiska som språk i hemmet, antingen själv eller hos sina mor- eller farföräldrar.

Pressbild
Sameradiopodden: Politik Sápmi
Foto: Anne-Marit Päiviö och Karen Eira, Sveriges Radio Sameradion

För mer information, vänligen kontakta:
Thomas Sarri, agendachef Sameradion
070-269 61 62
thomas.sarri@sverigesradio.se