Ekot erfar: Haverikommissionen vill öppna för dykningar vid Estonia

2:00 min
  • Enligt uppgifter till Ekot så vill Statens haverikommission tillsammans med haverikommissionerna i Finland och Estland se en lagändring som möjliggör dykningar vid Estonia. 
  • Under fredagen kommer en framställan skickas till regeringen om att häva gravfriden, erfar Ekot.
  • Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission, kan i nuläget inte kommentera den information som Ekot tagit del av.

Sedan dokumentären om Estonia sändes, där det uppmärksammades att det finns ett tidigare okänt hål i skrovet på fartyget, så har haverikommissionerna i Sverige, Finland och Estland samarbetat för att undersöka saken.

Utredarna har gått igenom gamla utredningar, tittat på filmerna från filmteamets dykningar, undersökt Estonias bogvisir och träffat anhöriga, bland annat.

Och efter drygt två månaders arbete så har man nu alltså kommit fram till att nya dykningar behöver göras vid Estonias förlisningsplats ute på Östersjön, erfar Ekot.

Men Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på myndigheten, kan i nuläget inte kommentera den information som Ekot tagit del av.

– Jag kan inte säga särskilt mycket om det i dag, men vi bedömer att vi ska kunna gå ut med ytterligare information om det i morgon eftermiddag, säger Jonas Bäckstrand.

Ekot erfar också att Statens Haverikommission i morgon fredag kommer att skicka en framställan till regeringen om att ändra på lagen om gravfrid på förlisningsplatsen, så att nya dykningar blir möjliga. Inte heller det vill Jonas Bäckstrand kommentera.

Men han berättar att det har varit ett stort arbete med utredningen hittills.

– Vi har ju tittat både på de nya filmerna och de gamla filmer som gjordes när man undersökte vraket 1994, och vi har också tagit in en mängd information som rör fartyget och olyckan, säger han.