Henrik Dorsin är Sickan i "Se upp för Jönssonligan"

2:33 min

Juldagspremiär på C More är det för nya "Jönssonligan". Och Sickan har en plan...

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Se upp för Jönssonligan
Regissör: Tomas Alfredson
Manus: Henrik Dorsin, Richard Ulvshammar, Tomas Alfredson
Skådespelare: Henrik Dorsin, Hedda Stiernstedt,  Anders Johansson
Genre: Komedi, familjefilm
Betyg: 3

Jönsson-ligan, med Gösta Ekman som Sickan Ulf Brunnberg som Vanheden och Björn Gustafsson som Dynamit-Harry lockade folk till biograferna på 80-talet. Efter det kom tre filmer utan Sickan. Och sen ett uppehåll på 15 år till 2015, då man försökte sig på en mer thriller-aktig Jönsson-ligan. Då hade man tänkt sig att göra tre filmer, men det stanande vid en. Det blev ingen publikmagnet helt enkelt.
Nu är man där igen och försöker återuppliva ligan med Sickan i centrum, den här gången med Henrik Dorsin som en bestämdare Sickan än Gösta Ekmans mer komiska ledare med rätt att gå in i dörrar. Men det är ungefär som att göra en ny Sällskapsresan, mycket av charmen ligger i tidens töntighet. Att se om 80-talets Jönsson-ligan-filmer idag är kul, mest för att man minns hur det var, att man får göra en lustig tidsresa.
Så det är svårt att göra nystart på en filmserie så förknippad med en tid. Tomas Alfredsson, Henrik Dorsin och Richard Ulvshammar som skrivit manus har jobbat på bra, här finns en kupp, lite för invecklad kanske, och ett galleri med knepiga figurer men mest gillar jag deras inbördes gnat, och Doris och Harrys storfamilj. Så "Se upp för Jönssonligan" är en stunds underhållning för TV-soffan, pandemin gör att den går direkt upp på streaming, men inget som övertrumfar 80-talets-Jönssonligan-nostalgi.