Ukrainsk jobbagentur

Ukrainare luras till Sverige och utnyttjas på svensk arbetsmarknad

1:56 min
  • Ukrainare betalar för att få jobb i Sverige men väl här får de arbeta under slavliknande förhållande utan att få den lön de blivit lovade.
  • Ekot har intervjuat flera personer som har köpt resan till Sverige av den ukrainska jobbagenturen Pelekh.
  • Enligt Advokat Torbjörn Olsson hamnar många i beroendeställning till arbetsgivaren eftersom man behöver arbetstillstånd i Sverige.

Ekot har tidigare avslöjat att den ukrainska jobbagenturen Pelekh säljer jobbresor till Sverige men som väl här skjutsar sina klienter till Migrationsverket och uppmanar dom att söka asyl. Flera personer Ekot intervjuat vittnar om att de sedan blivit utnyttjade på svensk arbetsmarknad. Aleksander berättar att han fick jobb på ett byggföretag men när lönen skulle betalas ut började arbetsgivaren krångla.

– Vi påstods arbeta dåligt och därför fick vi inte betalt, säger Aleksander.

Han berättar att han arbetade på byggföretaget i två månader och hade blivit lovad en lön på 35 000 kronor men att han till slut bara fick ut 7 000 kronor. Det fanns ett skriftligt kontrakt och i det stod det att han skulle arbeta åtta timmar om dagen men det stämde inte, säger Aleksander.

– Vi jobbade inte åtta timmar om dagen utan mycket mer, människor exploaterades som slavar, säger Aleksander.

Aleksander reste till Sverige med den ukrainska  jobbagenturen Pelekh och han berättar att många som reste med Pelekh fick jobb på just det här byggföretaget.

Nasarji reste också till Sverige med Pelekh och fick jobb på samma byggföretag.

– Där var förhållandena förfärliga och folk fick bara 300 kronor om dagen eftersom chefen gjorde avdrag för massa påstådda förseelser, säger Nasarji.

Ekot har sökt ledningen för byggföretaget  som Aleksander och Nasarji arbetade på men de har inte velat ställa upp på intervju. Ekot har även sökt ledningen för den ukrainska jobbagenturen Pelekh upprepade gånger utan att få någon intervju.

Advokat Torbjörn Olsson är specialiserad på arbetsrätt och har många klienter från länder i forna Sovjetunionen som söker hjälp för att de inte fått lön. Enligt Torbjörn Olsson befinner sig många av hans klienter i beroendeställning till arbetsgivaren eftersom dom behöver ett arbetskontrakt för att kunna ansöka om arbetstillstånd i Sverige.

– De känner sig gisslantagna av den här situationen att gör vi inte som arbetsgivaren säger så får vi inte dom här rättigheterna ens på papper för att kunna visa Migrationsverket i dom här olika processerna som behövs då för att i slutändan kunna få arbetstillstånd och permanent uppehållstillstånd.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sverigesradio.se

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sverigesradio.se