Israeliska turister flockas till Dubai

7:06 min
  • Normaliseringsavtalet mellan Israel och Förenade Arabemiraten har lett till en ovanlig turistboom. Tusentals israeler väntas besöka Dubai under december, många för att fira den judiska ljushögtiden chanukka.
  • För de flesta israeler är det förknippat med starka känslor att kunna resa till ett arabland och känna sig välkommen.
  • Vår korrespondent Cecilia Uddén har varit på chanukkaparty i Dubai och mött israeliska turister i stadens basarer.

– De tycker om oss, säger Enat Levy nästan lite förvånad. De är artiga, varma och välkomnande. Jag känner mig trygg här och glad. Det här är fredens frukter.

Jag möter henne i guldbasaren i Dubai, där nästan varenda turist verkar vara israel. I gränderna blandas hebreiska med böneutrop. Det går flera flyg om dagen från Israel till Dubai just nu, tiotusentals resenärer trots covid-19. Reserestriktioner har hävts och Israel har klassat Förenade Arabemiraten som en grön destination, vilket innebär att Dubairesenärer från Israel inte behöver sitta i karantän när de återvänder hem efter semestern.

Alla israeler jag möter vittnar om att de känner sig välkomna överallt – av såväl emiratier som alla Dubais gästarbetare från till exempel Indien och Pakistan.

Alona planerar att komma tillbaka redan nästan månad:

– Vi israeler är ganska högljudda, men här i Dubai förstår de oss, säger hon.

Det här är något helt annat än den kyliga fred som råder mellan Israel och Egypten. Trots 40 års fred, finns det ett kompakt motstånd i Egypten mot att normalisera relationerna till Israel. En egyptisk sångare som nyligen fångades på bild när han kramade om en israelisk artist just här i Dubai, blev utesluten ur det egyptiska artistförbundet. Och det hade varit otänkbart att fira hannuka offentligt på ett stort hotell i Kairo. Men det är just vad som sker här i Dubai.

 På ett av Dubais lyxhotell hålls en ortodox chanukkafest. Buffémiddagen är kosher och för musiken står den influgne stjärnartisten från Israel, Ruli Dickman.

Unga män som krokar arm och dansar trots covidvarningar. Glädjen går inte att hejda.

Utanför bankettsalen, tänder en liten pojke det sjunde chanukkaljuset till minne av miraklet i templet där oljan till lampan mot alla odds räckte i åtta dagar istället för bara en. Suri Fulda säger att det här som om chanukkamiraklet upprepas i modern tid.

När jag var barn kunde vi israeler inte åka nånstans i regionen, nu kan vi tända chanukkaljus i ett muslimskt land. Vi är accepterade, säger hon. Och hennes man Simcha har en uppmaning till Europa.

– Nu får ni kliva ner från era höga hästar och medge att Donald Trump har skapat en ny dynamik i Mellanöstern, säger han.

Överallt i Dubai hyllas denna dynamik. Jag möter ingen som kritiserar överenskommelsen, trots den internationella kritiken mot att Förenade Arabemiraten har brutit mot den arabiska överenskommelsen att inte normalisera relationen till Israel innan en palestinsk stat bildats.

Kritiska röster existerar inte här, säger man till mig, kärleksaffären mellan Israel och Förenade Arabemiraten överröstar allt. Eller tystar ner allt, som en ung man som vill vara anonym sa. Övervakningen är massiv här och om man till exempel är palestinier och har arbetsvisum här, vet man att man kan bli deporterad om man kritiserar ledarna.

Alla som öppet uttalar sig framhåller de gynnsamma effekterna av freden inte bara för ekonomin och teknologin utan faktiskt också för Palestinierna, som man säger här, de kommer att tjäna på avtalet även om de just nu kallar det för förräderi, säger en kommentator till mig.

I Dubais kryddbasar luktar det rökelse, spiskummin och kardemumma. Där möter jag sju israeliska lärare från Haifa. De är på chanukkalov från skolan och förhandlar om priset på saffran. Matteläraren Ilana, småskoleläraren Ayala och gympaläraren Sigal.

– Det känns som en befrielse att kunna shoppa, gå på café och restaurang här i Dubai efter många månader av stränga covidrestriktioner i Israel, säger Sigal.

Alla tre vittnar om hur välkomna de känner sig, också av saffransförsäljaren som kommer från Iran, Israels ärkefiende. Men Sigal medger att de inte träffat särskilt många emiratier:

– Vi har mest stött på gästarbetarna, från Indien, Pakistan, Filippinerna och Sri Lanka, säger hon.

Emiratierna utgör en liten minoritet i sitt eget land. Bara 10% av befolkningen. Majoriteten är gästarbetare från framförallt Asien.

Just som Sigal beklagat att hon inte möter några emiratier, får vi syn på en man i typisk vit långskjorta och huvudbonad, en emiratier äntligen, tänker vi. Han kommer emot oss och jag hejdar honom för att fråga vad han tycker om de israeliska turisterna.

Men det visar sig att också han är israel. Utklädd i traditionell arabisk klädsel. Och det är ingen mindre än Ruli Dickman, den ortodoxe sångaren vi såg uppträda på chanukkafesten kvällen innan. Idag utklädd till emiratier.

– Jag är klädd så här utav respekt för detta historiska ögonblick, säger Ruli Dickman.