Just nu

Renskötaren om klimatet: Måste tro på att det blir en bra vinter

2020 är det varmaste uppmätta året i Sverige. Ett år som också blev besvärligt för många som har sina arbetsplatser utomhus, med en nederbördsrik vinter på många håll.

Hör Per Anders Vannar, renskötare i Sirges sameby, berätta i klippet om klimatoro och om varför han tror på en bra vinter.

Kombinationen med mycket vindar från sydväst tillsammans med klimatförändringarna är anledningen till det varma året, enligt SMHI.

Per Anders Vannar, renskötare i Sirges sameby är inte förvånad, han ser klimatförändringarna i fjällen och skogen.

– Det märks att det blir varmare. Det blir inte kallt längre på samma sätt. Ingen snö i november, och blidvädret som kommer mitt i vintern.

Hur ser du på framtiden, går det att anpassa renskötseln?

– Det är en stor fråga hur man ska göra. Vintrarna är problemet. Det går inte att man ska mata renarna med foder varje år. Vi ser att det blir längre och varmare om hösten. Om vädret är bra på hösten, så betet håller, är det bra inför vintern. Kanske blir det snöfritt i skogslandet, vi får se hur det blir.

En längre intervju med Per Anders Vannar sänds i programmet Jáhkedáhpahusat-Årskrönikan den 27 december kl.18.00 i SVT2 och på SVT Play.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio