Kriminalvård

Europeiska fängelser släppte tiotusentals under pandemin

2:00 min
  • Europeiska fängelser släppte i våras ut tiotusentals intagna för att förhindra smittspridning av corona. Samtidigt ökade Sverige antalet intagna.
  • Den studie av 40 fängelsesystem i Europa som Europarådet gjort visar att tusentals intagna och personal smittats av covid-19.  
  • Men Sverige som använt skyddsutrustning och avskildhet ser inte ut att ha fått mer smittspridning bland de intagna än andra länder, enligt studien.

Europarådet i Strasbourg har gjort en studie av över 40 fängelsesystem i Europa under pandemin. 
 
I Europa har tusentals intagna och i personalen vid häkten och anstalter smittats av covid under pandemin, enligt Europarådet. Oron över smittspridningen har på vissa håll, som i Italien lett till upplopp.

En rad fängelsesystem släppte ut intagna i förtid i slutet av straffen eller lät intagna få fotboja istället när smittan skulle hejdas genom mindre trängsel. Marcelo Aebi, professor i kriminologi vid Universitetet i Lausanne har lett studien för Europarådet. Han säger att nedstängningen av samhällen i europeiska länder också gjorde att den traditionella brottsligheten minskade

- När det är färre människor ute på gatorna leder det till färre brott vilket i sin tur gör att färre personer fängslas, säger Marcelo Aebi till Ekot.
 
Turkiet, Frankrike, Spanien, Cypern och Norge var bland de länder som släppte ut den högsta andelen av sina intagna i förebyggande syfte, enligt Europarådet. Norge till exempel lät några hundra fängelsedömda få komma ut tidigare när de var i slutet av avtjäningen av straffen för att undvika att flera personer satt i samma celler, uppger Kriminalomsorgen i Norge för Ekot.

Totalt släpptes 143 000 intagna ut ur häkten och anstalter i Europa. Av de stod Turkiet för 114 000 personer, enligt studien.

Av 47 undersökta fängelsesystem var det bara Sverige som hade en ökning av intagna från januari till i april i år, enligt studiens mätningar.

– Sverige var det enda landet som inte hade en nedstängning som andra länder, poängterar Marcelo Aebi professor i kriminologi. 
 
Poliser och domstolar fortsatte arbetet i Sverige. Här råder det också en överbeläggning inom Kriminalvården. Vid en ny mätning i juni hade bara Sverige och Grekland en ökning av intagna. Men Sverige ser inte ut att ha fått mer smittspridning bland de intagna än andra länder, enligt ledaren för studien. Förebyggande åtgärder i Sverige var skyddsutrustning och avskildhet samt att stoppa permissioner och besök.

När Europa började återgå till en normalitet och rättsväsendet började arbeta mer började fler människor låsas in igen under hösten, visar den senaste mätningen i september. Det totala antalet intagna i Europa var fortfarande lägre då än i januari. Europarådet ska göra en ny undersökning igen i början av nästa år.