RECENSION - FILM

Stora bröst och långa ben byggde Helmut Newtons bildvärld

2:34 min

Helmut Newton är fotografen som rörde sig mellan nakna superkvinnor i högklackat och modefotografi. Cecilia Blomberg har sett dokumentärfilmen "Helmut Newton: The Bad and the Beautiful".

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Helmut Newton: The Bad and The Beautiful
Regissör: Gero von Boehm
Medverkande: Helmut Newton och bl a Isabella Rossellini, Charlotte Rampling, Claudia Schiffer
Biopremiär: 8 januari (för streaming den 1 februari)
Betyg: 3 av 5 bollar

Helmut Newton och författaren Susan Sontag samtalar i franska litteraturprogrammet Apostrophes. Året är 1979.

Alla misogyna män säger att de älskar kvinnor, säger Susan Sontag. Det förändrar ingenting. För mig är dina bilder kvinnoförnedrande, slår hon fast.

Visst var han lite pervers, men det är ju jag också säger Grace Jones och skrattar.

Det är tur att den här nyckelscenen är med i filmen. Annars hade den blivit väl slätstruken. En i raden av hyllande porträtt. Där man kan ana att det finns en underliggande kritik. Men där den i nästa andetag får flytta på sig för att ge plats åt hyllningskören inför det stora konstnärskapet.

Jag är själv oerhört kluven till Helmut Newtons så estetiskt iscensatta fotografier. Supermodellerna eller filmstjärnorna så kinkigt poserande.
Sångerskan Grace Jones naken i kedjor runt anklarna som förstasida på tyska nyhetsmagasinet die Stern fick 10 miljoner kvinnor att protestera. Själv rycker hon på axlarna åt kritiken. Visst var han lite pervers – men det är ju jag också, säger Grace Jones och skrattar.

Så just den mest laddade delen, den om fotografens ansvar, den benämns, men slätas lika snabbt över. Han sätter bara en spegel mot det samhälle vi lever i blir en återkommande kommentar. Den spegeln skulle ju också kunnat göra frågorna ett snäpp mer komplexa, istället för att fortsätta att reproducera motiven utan eftertanke.

Samtidigt är det ett fint porträtt av den judiska pojken som undslapp nazisterna och tog sig till parnassen. Men filmen hade tålt och mått bra av lite mer motstånd.