Brev från min barndom av Emma Reyes

Fyraåriga Emma Reyes leker på en sophög i en av Bogotás fattiga stadsdelar i början av 1920-talet. Då har hon en syster och en bror och flera vänner. Men snart ska de splittras. Långt senare blickar en vuxen Emma, som blivit konstnär i Paris, tillbaka på en barndom med uppbrott, fattigdom men också lek och äventyr.

Uppläsning: Nina Haber

Konstnären Emmy Reyes föddes 1919 i Bogotá, – dog 2003 i 84 år gammal i Bordeaux. Hennes barndom präglades av fattigdom och utsatthet. Som föräldralös fick hon en sträng uppfostran i ett nunnekloster och hade under lång tid ingen kontakt med omvärlden.

Men som vuxen levde hon som konstnär i Frankrike, i den europiska kultureliten. Under sitt liv fick hon vänner som Frida Kahlo, Diego Rivera och Jean Paul Sartre. Men även i vuxenlivet finns barndomen närvarande – hon återkommer till den i samtal med människor.

Hennes vän, historikern Germán Arciniegas uppmuntrar henne att skriva ner sina minnen i brevform. Under flera årtionden, från 1969 till 1997 skriver hon sen 23 brev till sin vän. Det är dessa brev som blivit självbiografin "Brev från min barndom".

När vi för första gången träffar Emma Reyes är hon fyra år gammal.
 
Nina Haber är skådespelare på bland annat Folkteatern i Göteborg. Hon är också grundare till och medlem i teatergruppen Gruppen. I vår är hon aktuell med föreställningen "Arvet", ett samarbete mellan Riksteatern och Folkteatern.

Översättning: Manni Kössler
Originaltitel: Memoria por correspondencia 
Utgivningsår: 2012 
Ljudtekniker: Janne Leandersson och Rolf Hilton
Slutmix: Rolf Hilton
Producent: Mina Benaissa

Musiken i följetongen hittar ni i: Radioföljetongens låtlista