Stängning saknade lagstöd

Bibliotek planerar för nyöppning

1:44 min

Flera av landets storregioner planerar för en återöppning av biblioteken efter att regeringen och Folkhälsomyndigheten i förra veckan backat om rekommendationen att stänga verksamheterna.

I Malmö, Göteborg och Stockholm hoppas man på att kunna öppna biblioteken för besökare redan innan den tjugofjärde januari.

Torbjörn Nilsson är stadsbibliotekarie i Malmö och är försiktigt optimistisk.

– Ja, vi diskuterar på chefsnivå i biblioteken i Malmö, och på politisk nivå, och vår tanke och förhoppning är att öppna någon gång efter trettonhelgen.

Det var den 18 december som regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten kom med rekommendationen att stänga alla icke-nödvändiga verksamheter, däribland biblioteken, för att bromsa ner smittspridningen av Covid-19.

Kommunerna följde rekommendationen men regeringen fick backa i frågan, vilket har skapat både förvirring och frustration. Nu meddelar Biblioteken i Göteborg att de öppnar 4 januari. I Stockholm förs just nu diskussioner om en återstart så snart som möjligt, ett arbete som kan dra ut på tiden.

Daniel Forsman är Stadsbibliotekarie i Stockholm.

– Stockholm stadsbibliotek är en stor organisation och vi har i normalfallet 50 000 böcker i transport till ett 40-tal platser dagligen. Och det är många som beviljats ledighet med tanke på att vi skulle haft stängt. Det blir många semestrar som vi skulle behöva bryta om vi öppnar med en gång.