Covid-vaccin

Vaccinet som gick från otänkbart till efterlängtat

1:56 min

När vi nu börjar vaccinera oss mot covid-19 är det första gången vi i Sverige använder oss av ett så kallat mRNA-vaccin. Det var nästan otänkbart för bara 20 år sen eftersom den här typen av molekyl är väldigt ostabil.

Redan 2001 forskade Ali Mirazimi, som är professor i virologi på Karolinska institutet, på mRNA-vaccin. Redan då fick man bra resultat men problemet är att RNA-molekylen är så ostabil och lätt bryts ner. Man trodde därför inte att detta skulle kunna användas inom medicin.

– Den var så ostabila så man kunde inte ens tänka sig att det här kan användas till något annat syfte än att leka lite forskning, berättar Ali Mirazimi.

Men sedan 2001 har forskare lyckats listat ut hur man på olika sätt förhindrar molekylen att brytas ner. Det är exempelvis därför som vaccinet från Pfizer BioNTech, som vi nu vaccineras med, behöver bevaras i -70 grader. Vid den temperaturen har man lyckats säkerställa att RNA-molekylen är stabil.

För vaccinet som Moderna producerar, som vi ännu inte har tillgång till i Sverige, räcker det med -20 grader. De har paketerat molekylen och modifierat ändarna på RNA-strängen på ett annat sätt.

– Exakt hur de olika företagen gör är lite av en företagshemlighet och säkerligen patenterad. Det är ingenting man direkt kan få veta om man ringer till dem. Det är deras innovation, säger Ali Mirazimi.

Oavsett temperatur fungerar vaccinet från Pfizer BioNTech och Moderna likadant. mRNA-molekylen bär på den ritning som behövs för att kroppen själv ska kunna producera virusproteinet. Sen får immunförsvaret reagera på det främmande viruset och skapa antikroppar och t-celler.

Så från att man får den första sprutan börjar kroppen bygga ett försvar och en vecka efter den andra dosen är man immun mot covid-19. Hur länge immuniteten håller i sig vet man dock inte än.