STENOGRAFI

Hundratals stenografer vill hjälpa till att knäcka koden

1:55 min

En mängd stenografer har hört av sig sedan Vetenskapsradion Forskarliv i oktober uppmärksammade Malin Nauwercks forskning på Astrid Lindgrens originalmanus.

– De närmsta tre veckorna efter att programmet sändes så hörde flera personer av sig varje dag. Nu är vi kanske 120 stycken så det är helt fantastiskt, säger Malin Nauwerck forskare vid Svenska Barnboksinstitutet.

Astrid Lindgrens så kallade krumelunser var stenografin som hon skrev alla sina originalmanus med. I forskningsprojektet "Astrid Lindgren-koden" vill Malin Nauwerck tillsammans med stenografer och datavetare avkoda originalmanusen och göra Lindgrens kreativa process synlig för världen.

Stenografi är en fonetisk skrift med förenklingar och förkortning som är till för att snabbt kunna anteckna. Det var vanligt förr när man exempelvis jobbade som sekreterare, journalist eller notarie.

Lars Erik Kjellström lärde sig stenografi på 50-talet efter att han gått klart skolan. Han gick en kurs för att lära sig det hemliga språk som tidigare bara tillhört vuxenvärlden. Nu hjälper han till med att översätta Astrid Lindgrens böcker till stenografi för att jämföra originalmanuset med den färdiga boken.

– Det är roligt att skriva stenografiska texter eftersom det är en hel del problemlösning i det. Stenografin omges ju av många regler men syftet är ju att skriva så fort som möjligt och det gör ju att man får kompromissa och det finns ju gott om utrymme för personlig lösning på ett snabbhetsproblem, berättar Lars Erik Kjellström.

Nu håller Malin Nauwerck på att starta upp en digital plattform där allmänheten ska kunna ta del av Astrid Lindgrens originalmanus och hjälpa till och koda texterna.

– Vi hoppas på att kunna göra det till något som är roligt både för de som behärskar stenografi och för de som vill lära sig lite mer eller mest är intresserad av Astrid Lindgren, säger Malin Nauwerck.

Vill du vara med och avkoda Astrid Lindgrens krumelunser? Gå då in på https://www.barnboksinstitutet.se/forskning/astrid-lindgren-koden/.