medicin

Nervcellerna i bukhjärnan kartlagda

1:54 min

Forskare på Karolinska institutet har nu kartlagt vilka olika typer av nervceller som finns i det enteriska nervsystemet, den så kallade bukhjärnan.

Det enteriska nervsystemet är kroppens längsta nervsystem och det innehåller lika många nervceller som hela ryggmärgen.

– Man vet att systemet är väldigt komplext och viktigt för vår grundläggande fysiologi men trots det är det relativt outforskat, säger Ulrika Marklund som är forskningsledare för studien.

Den så kallade bukhjärnan styr tarmfunktioner som tarmrörelser, vår vätskebalans och blodflödet i tarmen. Nervcellerna utbyter också information med tarmens immunsystem och kan svara på signaler från tarmens olika bakterier.

Dessutom har de direktkontakt med andra inre organ och det centrala nervsystemet. Men exakt hur nervcellerna kommunicerar både i och utanför tarmen vet man inte.

Så för att ta reda på mer om de här har forskarna kollat närmare på tunntarmen hos möss. Genom att studera nervcellernas genuttryck har forskarna kunnat kartlägga tolv olika typer av nervceller. Något som även ger en fingervisning om vilka olika funktioner nervcellerna kan ha.

Med de här nya basala kunskaperna om bukhjärnan hoppas man i framtiden kunna hjälpa människor med olika mag- och tarmsjukdomar som exempelvis Hirschsprungs sjukdom eller IBS, irritabel tarm.

– Man skulle behöva undersöka det enteriska nervsystemet i detalj hos människa först. Sen kan man försöka förstå om en rubbad balans mellan de olika nervcellstyperna ligger bakom vissa syndrom eller mag- och tarmsjukdomar, säger Ulrika Marklund.

Referens: Khomgrit Morarach et al. "Diversification of molecularly defined myenteric neuron classes revealed by single cell RNA-sequencing", Nature Neuroscience | VOL 24 | January 2021 | 34–46 doi: 10.1038/s41593-020-00736-x

Susanna Hestréus
vet@sverigesradio.se