Fyrverkerier skapar problem för polisen

2:50 min

Fyrverkerier, alltså raketer som skjuts under nyår, har skapat stora problem för polisen. I nästan hela landet har polisen fått många samtal om fyrverkerier som stör.

Polisen i region Väst fick nästan 100 telefonsamtal på en dag om fyrverkerier. Peter Adlersson jobbar där. Han säger till Ekot att de inte hinner åka ut och säga till alla som skjuter.

– Från klockan 12 igår fram till midnatt så hade vi ju drygt hundra inkommande samtal. Det är så otroligt många larm så vi kan inte åka på alla.

De som ringer till polisen känner sig oroliga, störda eller rädda. I staden Borlänge kastade några killar in smällare i en trappa. I Trollhättan sköt någon fyrverkerier mot polisen. Och i Mullsjö kastade några smällare mot unga personer.

Smällare och fyrverkerier på pinne är helt förbjudet i Sverige. Och i många kommuner får man bara skjuta fyrverkerier på nyårsafton.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, säger nu att man ska vara väldigt försiktig om man använder fyrverkerier. De tror att fler kommer att köpa egna fyrverkerier i år. Eftersom många allmänna nyårsfiranden är stoppade, för att undvika att många samlas på samma ställe. Det säger Morgan Olofsson som jobbar på MSB.

– Vi går nu ut med en skarp varning inför detta nyår. Vi hör ju redan rapporter i medierna om anmälningar om fyrverkerier som används felaktigt och farligt. Vi vet också att många offentliga nyårsfyrverkerier är inställda för att undvika folksamlingar, säger Morgan Olofsson

MSB är oroliga för att fyrverkerierna ska användas på fel sätt. Det kan bli farligt och människor kan skada sig. Och då kan sjukhusen få mer att göra.

– Sammantaget så ökar risken för skador på det här sättet. Och då ökar också belastningen på den redan hårt ansträngda sjukvården. Det har inte vi råd med just nu, säger Morgan Olofsson