Göteborg 400 år

Mastodontserie i radio firar Göteborgs jubileum

2:09 min

Med start idag börjar P4 Göteborg sända serien "Göteborg 400 år" som Tommy Johansson ligger bakom.

Den ska sändas varje vardag under hela 2021, vilket innebär 262 avsnitt om allt från popstjärnor till fotbollsegendarer och bröduppror.

Många timmar har det blivit med letande i arkiven för Tommy Johansson, men urvalet har ändå gått hyfsat smärtfritt.

– Jag delade först upp det i tio huvuddelar, kultur, sport, vetenskap, you name it. Sen behövde jag inte leta särskilt intensivt, jag satt faktiskt vid köksbordet och åt korv med bröd och fick upp 110 rubriker, säger Tommy Johansson.

Avsnitten är omkring fyra-fem minuter långa och de borde vara intressanta för många fler än bara de som bor i Göteborg menar Tommy Johansson.

– Här har hänt väldigt mycket spännande saker som inte i första hand är lokala, utan som har haft påverkan på det stora. Just nu exempelvis håller jag på med ett inslag om Göteborg under Napoleonkrigen, staden var ju Englands andningshål under ett antal år när Napoleon tog stryptag på engelsmännen.

Har du hittat några personliga gobitar i ditt arkivgrävande?

– Det är de dramatiska grejerna. Som Torgny Segerstedt som stod upp mot nazismen under andra världskriget och hans tal som smugglades från Göteborg till BBC som sändes till norrmännen.

Första avsnittet i serien "Göteborg 400 år" handlar om brödupproret 1917 och sänds idag, måndag 4:e januari. Avsnittet om Torgny Segerstedt sänds 7:e januari medan avsnittet om popstjärnan Doris Svensson, som också hörs i inslaget, sänds senare under året.