Musik

"Han är inte bara Dalarnas stora man"

2:08 min

För en månad sedan kom beskedet att museet om världstenoren Jussi Björling läggs ner från och med 1 januari i år. Sen dess har ett upprop för att behålla museet i Borlänge fått över 700 underskrifter, men vad som kommer hända med samlingen är ännu osäkert.

Jussi Björling är Sveriges mest kända tenor och hans inspelningar spelas varje jul, midsommar och nationaldag trots att han dog för mer än 60 år sedan.

I slutet av november kom beskedet från Borlänges kultur- och fritidsnämnd att hans museum läggs ner eftersom det hade för få besökare - ett beslut som väckte starka reaktioner. Nu har fler än 700 skrivit under ett upprop organiserat av Jussi Björlingsällskapet och Kungliga Operans Solistklubb för att få behålla museet i Borlänge. Operasångaren Anna Larsson är en av dem som fattade pennan och skrev under.

– Jag, tillsammans med en hel rad svenska operasångare, är ju väldigt upprörda över det här. Jussi Björling är vår i särklass största sångare genom alla tider. Därför är det sorgligt att man från Borlänge kommun inte förstår hans storhet.

Anna Larsson är också konstnärlig ledare på operahuset Vattnäs konsertlada i Dalarna och berättar att Jussis koppling till Dalarna betyder mycket för de som bedriver opera där. Nu är frågan om samlingen av bland annat konsertaffischer, cd-skivor och videofilmer kommer att fortsätta att driva musikintresserade till Dalarna när kommunens förslag är att banta den ursprungliga utställningen från två våningsplan till ett rum på Borlänges bibliotek. Ett förslag Jussi Björlingsällskapet inte tycker är värdigt.

Men ännu är frågan var samlingen kommer att hamna obesvarad. Kommunen är öppen för att delar av eller hela samlingen flyttas utanför Borlänge och Jussi Björlingsällskapet kommer kämpa för att bygga upp ett nytt museum i Stockholm om det i Borlänge inte får vara kvar. Ett museum i Stockholm kommer också med vissa fördelar eftersom fler skulle kunna ta del av musikarvet då.

– Han är inte bara Dalarnas stora man. Han är hela Sveriges stolthet. Jag tycker det är väldigt olyckligt om samlingen hamnar i en hörna på ett bibliotek i Borlänge, säger Anna Larsson, operasångare och konstnärlig ledare på operahuset Vattnäs konsertlada.