Astronomi

Över 100 000 kratrar har upptäckts på månen

1:59 min

Kinesiska forskare har utvecklat en slags ansiktsigenkänning för kratrar, en kraterigenkännig med hjälp av djupinlärning av artificiell intelligens. De har på så sätt kunna kartlägga och åldersbestämma över 100 000 tidigare odokumenterade kratrar på månen.

Över 100 000 tusen kratrar har upptäckts på månen. Det är ett kinesiskt forskarteam från bland annat Jilin universitet i Kina som med hjälp av artificiell intelligens, AI, har kunnat kartlägga och åldersbestämma kratrarna.

– Det är inte så att det har varit okänt att det är så många kratrar för det kan man ju räkna på. Utan det är mer att man konkret har lyckats sätta ut så många kratrar på en karta över månen,  säger Sanna Alwmark, doktor i planetär geologi vid Lunds universitet och Nils Bohr institutet i Köpenhamn.

Eftersom månen påverkas väldigt lite av erosion fungerar den som ett historiskt dokument över hur himlakroppar i olika perioder har slagit ned på planeter i vårt solsystem. Är det ett bombardemang av nedslag under en viss period på månen kan vi förutsätta att ett liknande nedslag har skett på jorden under samma period.  Med enda skillnaden att spåren av dem på jorden har försvunnit i mycket högre utsträckning.

– Man använder kratrarna på månen och andra himlakroppar för att förstå de här processerna som har rått under solsystemets historia. Framförallt vill man veta mer om det som hände för jättelänge sedan, när jorden var ung. Man vill förstå hur det gick till när planeterna bildades, hur det gick till när månen bildades och varför livet uppstod när det gjorde det. För det är ju så att det här tidiga bombardemanget måste stabiliseras innan livet kan uppstå på jorden för man får ingen fast yta på jorden förrän efter att det har stabiliserats helt enkelt.

Forskarteamet har också finslipat en metod där de med hjälp av djupinlärning av AI har kunnat skapa en slags ansiktsigenkänning av kratrar, en kraterigenkänning. En metod som de har släppt fri och som kan användas i andra forskningssammanhang för att känna igen både kratrar och annat.

– Jag tycker det är väldigt trevligt att det är väldigt tydligt så, att här, här har ni. Plus att det ska funka på en vanlig dator, det är ju alltid schysst, säger Sanna Alwmark och skrattar.

Referens: Yang, C., Zhao, H., Bruzzone, L. et al. Lunar impact crater identification and age estimation with Chang’E data by deep and transfer learning. Nature Communications 11, 6358 (2020). https://doi.org/10.1038/s41467-020-20215-y.