En åtalad man döms inte för sprängningarna i Kista och Husby förra året

2:27 min

En man var åtalad för två stora explosioner i Kista och Husby, i Stockholm. Men mannen döms inte för sprängningarna. Det finns inte tillräckligt med bevis säger domstolen. Mannen döms däremot för utpressning.

De två explosionerna hände i januari förra året. Sprängladdningar exploderade i två hus med lägenheter, mitt i natten. Husen ligger nära varandra, i förorterna Kista och Husby. Explosionerna hände nästan samtidigt. Det blev stora skador på husen, och några personer fick lätta skador. Hundratals personer kunde inte bo i sina lägenheter i flera månader efteråt.

En 22-årig man blev åtalad för sprängningarna. Han åtalades för brottet anstiftan, som betyder att man har fått en annan person att utföra brottet. Men han frias från det.

Mannen döms dock för ett annat brott, försök till utpressning. Det betyder att man försöker hota någon att göra något. Åklagaren menar att sprängningarna var en del av en utpressning. Det var ett sätt att utpressa personer som hade koppling till husen som sprängdes.
Och domstolen säger att det finns bevis för att 22-åringen har försökt utpressa personerna. Men det finns inte bevis för att han bestämde om sprängningarna. Mannen döms till två års fängelse.

De senaste åren har det blivit fler sprängningar mot lägenhetshus i Sverige. Men det är få personer som döms för sprängningarna. De flesta sprängningarna blir inte lösta, och ingen blir åtalad eller dömd.