Svårt anpassa samhället för handikappade

Före år 2010 ska alla offentliga miljöer vara tillgängliga för funktionshindrade människor. Det har Sveriges riksdag bestämt.
Men det är ett svårt mål att nå säger Ronny Svensson, som är trafikchef i Jönköpings kommun.

För på gator och torg finns det mycket som gör vardagen svårare för funktionshindrade.

- Det är ju stökigt för många att ta sig fram, så det är ganska omfattande arbete som vi ger oss på. De flesta hindren är antagligen höga trottoarkanter säger Svensson.

Jeanette Danielsson från Huskvarna är funktionshindrad och tar sig fram i staden med hjälp av elmoppe eller rullstol. Höga trottoarkanter är något som krånglar till det för om en trottoarkant är fyra, sju eller femton centimeter hög spelar roll.

- För mig betyder det mycket. Är kanten för hög kommer man inte upp utan då får man ta en omväg eller försöka någon annan stan säger Jeanette.

Men det är såna här hinder som ska bort, enligt riksdagens nationella handlingsplan som heter ”Från patient till medborgare”.

Före år 2010 ska samhället vara tillgängligt för alla och för det får Jönköpings kommun en miljon kronor extra om året.

Men det är ett omfattande arbete som väntar. Förutom trottoarkanter ska kommunen åtgärda hängande grenar, felplacerade papperskorgar och så vidare, berättar Ronny Svensson. Han erkänner att varje hinder inte lär vara borta år 2010, utan att det blir till att prioritera.

- Vi måste koncentrera oss på vissa stråk och se till att de blir bra. Vi kan inte fixa alla trottoarkanter i hela kommunen, det är omöjligt på den här tiden.

Under tiden får Jeanette Danielsson och andra funktionshindrade ta långa omvägar ibland för att slippa höga kanter.

Jessica Sonelus
jessica.sonelius@sr.se