Corona

Borde vi ge en dos vaccin istället för två?

1:59 min

I vissa länder, till exempel USA var planen att vaccinera 20 miljoner innan årsskiftet - men de hann med knappt 3 miljoner. Nu har frågan väcks om man inte borde satsa på att vaccinera fler personer med bara en dos och sämre skydd, istället för färre personer med två doser men med bättre skydd.

Diskussion om hur vaccinen ska fördelas med största möjliga nytta pågår i bland annat USA och Storbritannien. Yale School of medicine kom dessutom i dagarna ut med tre studier där frågan diskuteras.

Genom att ge en dos vaccin istället för två, som annars är planen, skulle dubbelt så många kunna vaccinera och få ett 55% skydd. Detta enligt de matematiska modelleringar, och alltså inte säkerställd fakta, som Yale school of medicine presenterar. Det här kan jämföras med det 95 % skydd som Pfizers vaccin ska ge vid två doser.

Ali Harandi docent i klinisk immunologi och föreståndare för vaccinlaboratoriet på Sahlgrenska i Göteborg tycker det är en mycket viktig diskussion och att det är bra att vi funderar över alternativa sätt att sköta vaccineringen på om den försenas eller krånglar.

– Det är viktigt att svara på pandemin utifrån perspektivet att det är en nödsituation och inte att det är som en normal situation. Därför föreslår jag att vi borde, om det uppstår brist eller att vaccinen försenas, försöka vaccinera så många som möjligt med en dos vaccin och sen när mer vaccin finns tillgängligt ge nästa dos, även om det då har gått längre tid än en månad mellan vaccinationerna, säger Ali Harandi.

Han tycker alltså att vi först och främst bör förlja vaccinationsplanen med två doser, det är bara om den krånglar som vi borde vara öppna för att ändra planen och tänka annorlunda. Ali Harandi tror inte, av erfarenhet hur det har fungerat med andra vaccin, att det borde vara något problem att vänta lite med dos nummer två.

USAs motsvarighet till läkemedelsverket Food and Drug administration skriver däremot i ett pressmeddelande appropå den pågående diskussionen att vi bör hålla oss till vaccinationsplanen med två doser, andra tillvägagångssätt saknar stöd i forskningen.

Matti Sällberg Professor vid Karolinska institutet och biomedicinsk analytiker är också kritisk till förslaget att bara ge en dos.

– Det är ett intressant men ännu ett teoretiskt resonoemang. Det kan ha vissa fördelar men det innebär också stora risker. Jag tror att en av de stora riskerna, förutom att man ger många människor ett undermåligt skydd, är att man faktiskt avviker ganska rejält från vad vi har godkänt i de kliniska studierna, säger Matti Sällberg.

Referens: 

A. David Paltiel, PhD, Amy Zheng, BA, Jason L. Schwartz, PhD. Speed Versus Efficacy: Quantifying Potential Tradeoffs in COVID-19 Vaccine Deployment. Annals of Internal Medicine. Jan 5 2021. 
DOI: https://doi.org/10.7326/M20-7866

Ruanne V. Barnabas, MBChB, MSc, DPhil, Anna Wald, MD, MPH. A Public Health COVID-19 Vaccination Strategy to Maximize the Health Gains for Every Single Vaccine Dose. Annals of Internal Medicine. Jan. 5 2021. 
DOI: https://doi.org/10.7326/M20-8060


Ashleigh R. Tuite, PhD, MPH, Lin Zhu, MBBS, PhD, David N. Fisman, MD, MPH, Joshua A. Salomon, PhD. Alternative Dose Allocation Strategies to Increase Benefits From Constrained COVID-19 Vaccine Supply. Annals of Internal Medicine. jan. 5 2021. 
https://doi.org/10.7326/M20-8137

https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-statement-following-authorized-dosing-schedules-covid-19-vaccines