Uppföljaren

Jakob Hellman klär vittnesmål ur livet i blygsamma melodier

2:01 min
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Album: Äntligen borta
Artist:Jakob Hellman
Betyg: tre av fem

Sveriges mest omtalade uppföljare efter debuten kan mycket väl vara den popartisten Jakob Hellman nu släpper. För trettiotvå år sedan kom "...Och stora havet" och idag är det dags för nya albumet "Äntligen borta".


I väntan på att Jakob Hellman skulle släppa sitt andra album har svenska poppubliken genom åren hunnit förälska sig i band och artister som Kent och Annika Norlin, musik som blivit ledmotiv till förälskelser, skilsmässor eller en svensk uppväxt. Ändå har skimret kring Jakob Hellmans texter och melodier från "...Och stora havet" inte klingat av och man kan ana att det både varit hoppingivande och en belastning att leva upp till. Men det är inga stora förändringar som märks i Hellmans aviga popväv.

Melodierna är nästan blygsamma till hans alldeles unika sätt att sjunga, med fina nyanser, inflikade rytmer och gitarrlekar, men i grund och botten är albumets låtar den Jakob Hellman vi lärde känna då, som får oss att dansa till vittnesmål ur livet som egentligen lika gärna kunde få en att gråta.

Hellman är inte så märkvärdig – han ruskar inte om pophistorien, men de lyssnare som kan se det stora i det enkla kommer att vara rikligt belönade.