Coronaviruset

Corona-antikroppar kvar efter åtta månader

1:59 min

Immunitet mot covid-19 kvarstår troligen i minst åtta månader efter insjuknande, enligt resultatet i en amerikansk studie.

I en studie som publicerats nyligen i tidskriften Science, har amerikanska forskare studerat flera olika komponenter av immunförsvaret hos över 180 personer som tillfrisknat från covid-19, de allra flesta med milda symptom.

– Jag tycker det är en jättespännande studie, den är gjord av en av de bästa forskargrupperna inom immunitet och T-celler. Det som är så intressant är att man tittat på de viktigaste olika komponenterna i immunförsvaret, och inte bara antikroppar, säger Charlotte Thålin som är specialistläkare och forskare vid Danderyds sjukhus.

I studien analyserades dels antikroppar mot viruset, dels B-celler (de celler som tillverkar antikroppar), och två olika typer av så kallade T-celler, som letar upp och dödar virusinfekterade celler.

– På så vis får man en bild av den totala immuniteten, och det är väldigt spännande, säger Charlotte Thålin.

I den mindre grupp av personer som man följde längst, kunde man se kvarstående antikroppar och immunceller i så länge som åtta månader.

– Man kunde se alla tre komponenterna i immunförsvaret efter åtta månader, och det är väldigt positivt, säger Charlotte Thålin.

Kan man baserat på de här resultaten säga att man troligen har en robust immunitet mot covid-19 i minst 8 månader?

– Den här datan talar för det, men det är en liten grupp, endast 38 eller 40 individer. Så jag tycker inte man kan dra så jättestora växlar, men det är positiva nyheter och bra data.

Charlotte Thålin forskar själv på immunitet efter covid-19 och ansvarar för den stora svenska Community-studien, där man följer immuniteten hos anställda vid Danderyds sjukhus. Alldeles snart ska man även i den studien följa upp personer åtta månader efter diagnos.

– Ja vi kommer göra ungefär samma sak. Vi kommer ha ett material med ca 500 individer som vi vet har haft bekräftad covid-19, och vi kommer titta på 8-månaders datan snart, med start nästa vecka, säger hon.

Så då kommer vi ha ett mer robust material när man tittar på fler individer?

– Vi hoppas det, ja, säger Charlotte Thålin.

Källa: Immunological memory to SARS-CoV-2 assessed for up to 8 months after infection, Jennifer M. Dan et al. 2020. Science. Doi: 10.1126/science.abf4063

Katarina Sundberg 
katarina.sundberg@sverigesradio.se