Nu gäller den nya pandemilagen i butiker och gym

3:31 min

Nu gäller den nya lagen för butiker, köpcentrum och gym. Varje besökare måste ha minst 10 kvadratmeter att röra sig på. Det betyder att varje butik eller gym har ett max antal besökare. Det är för att det inte ska bli trängsel.

Det fanns rekommendationer om att butiker och gym inte fick ha trängsel tidigare också. Men nu är det en lag,som säger exakt hur mycket yta varje besökare måste ha. Det gör att butikerna och gymen kan räkna ut hur många som får vara där samtidigt. De ska hänga upp en skylt utanför, där det står hur många besökare som får vara där samtidigt. Och om de inte följer lagen, och det blir trängsel ändå, så kan de straffas med böter. Det är länsstyrelserna som har ansvar för att kontrollera detta .

Regeringen presenterade den nya lagen i fredags. Den började gälla två dagar senare, i går söndag. Svensk Handel är en organisation för butiker. Ordföranden Karin Johansson tycker att butikerna fick för kort tid på sig att förbereda sig. Men det är bra att reglerna är tydligare nu, säger hon till Ekot.

– Det är klart att vi är kritiska till att få så kort tid på oss att ställa om till en ganska kraftfull begränsning av företagens verksamhet. Men företagen har jobbat hårt under helgen, och de allra flesta företagen lever nu upp till lagstiftningen, säger Karin Johansson.

Karin Johansson säger att många företag redan har gjort mycket för att minska trängsel. Många butiker hade redan bestämt ett max antal besökare till exempel.

Så är det i klädbutiken HM i Kista galleria i Stockholm. Där jobbar Dennis Karlsson. Han står vid ingången och räknar hur många som går ut ur butiken, och hans kollega räknar hur många som går in.

– Ja jag räknar hur många som går ut, och min kollega som står där längre fram räknar hur många som går in. Så vi slussar in folk och håller koll på hur många vi har i butiken. Vi har haft det i tre veckor nu. Från att julruschen började så har vi alltid haft en gräns, även fast det inte funnits någon lika strikt gräns så har vi satt en egen, säger Dennis Karlsson.

På gymmet Sats i Mall of Scandinavia i Solna får max 70 personer vara inne samtidigt. När en person lämnar gymmet får en ny person komma in. De har också stängt av flera träningsmaskiner, berättar Viktor som jobbar på gymmet.

– Vi har försökt hålla det väldigt luftigt. Vi har gjort som en åtgärd att till exempel stänga av varannan cardiomaskin. Där det är som mest flås och andning. För att minska spridningen så mycket som möjligt, säger Viktor.