Parasport

Tränaren Paniz Yousefi kan få pris på Idrottsgalan

2:55 min
  • Paniz Yousefi från Uppsala ger spelare med funktionsnedsättning en möjlighet att träna badminton.
  • Idrottsgalan på måndag har hon chans att få priset "Årets peppare".
  • "Det är extremt viktigt att para-idrotten syns", säger Paniz Yousefi till Klartext.

På måndag är det dags för Idrottsgalan på Sveriges Television. Och en av dem som kan få pris då är tränaren Paniz Yousefi från Uppsala.

Hon har startat projektet Parallel Play som ska ge personer med funktionsvariationer chansen att träna badminton:

– Parallel Play är ett initiativ som jag har startat för att möjliggöra det för alla. Vi har spelare som har Downs syndrom, intellektuell funktionsnedsättning, eller kanske har protes eller sitter i rullstol. Och vårt mål är att alla ska kunna komma och träna och känna att de kan bli bäst i badminton och kanske börja tävla, både i Sverige och internationellt, säger Paniz Yousefi.

Träningen påverkar på flera sätt

Kanske kommer någon av dem som Paniz Yousefi nu tränar i para-badminton en dag att vara med i Special Olympics eller Paralympics. Men framförallt så märks det att de har kul och mår bra av att träna, säger hon:
– De är mycket gladare på dagarna, de känner att de har hittat någonting. Jag ser väldigt tydligt en utveckling, både i deras självförtroende och ja, utveckling inom sporten generellt också. Sen är det även en del som vill hjälpa till och själva vara ledare och det är jättekul att se. Från att kanske inte våga vara med på träningen till att själv vilja vara ledare.

Parasport uppmärksammas

Priset som Paniz Yousefi kan få är alltså "Årets Peppare" som delas ut till någon eller några som lockar fler barn och unga i Sverige att röra på sig. Priset delas ut under Idrottsgalan på måndag. Även löpargruppen "Bara Vanlig" har chans att få priset. Det är en grupp för personer med funktionsvariation som springer tillsammans. Så just parasporten får alltså en del uppmärksamhet på årets idrottsgala:
– Och även "Bara vanlig". Jag har läst lite om dem och deras initiativ är ju precis som mitt att det spelar ingen roll vad du har för funktionsvariation, utan alla kan komma till samma träning, säger Paniz Yousefi.

Vad tänker du om att ni är flera då som arbetar med parasport som också lyfts fram och är nominerade här på Idrottsgalan?
– Jag tycker att det är fantastiskt. Jag tycker att det är extremt viktigt att just vi syns och hörs och jag känner att vara en finalist på idrottsgalan är redan en vinst i sig. För vi behöver synas och höras i andra plattformar än bara parasportplattformen eller bara Parasportgalan. Och jag tycker att det är oerhört viktigt att just vi syns på den stora idrottsgalan, för det är där alla förebilder finns, säger Paniz Yousefi till Klartext.