Ny kriminalserie vill undvika samiska stereotyper

När skaparna av HBO-serien Outlier skulle göra en kriminalserie i Kautokeino ville de att allt skulle vara så naturligt som möjligt. Därför valde de lokala aktörerna för jobbet. Eila Ballovara Varsi har en av rollerna.

- Jag tycker att det samiska bör vara en naturlig del av händelser som utspelar sig i de nordliga områdena. Om du verkligen vill förmedla verkligheten om hur situationen är i norr, kan du inte förbise den kulturella mångfalden.

Det säger den unga samiska skådespelerskan Eila Ballovara Varsi, som har en av rollerna i den nya HBO-serien Outlier.

Hon hoppas att framtida TV- och filmproduktioner kommer att följa detta exempel för att främja samisk kultur och språk. Delar av serien utspelar sig i Kautokeino och att det samiska språket får höras glädjer Eila.

- Jag är naturligtvis stolt och glad att få vara med i den här serien där jag talar samiska. Jag hoppas att vi en dag kommer till en punkt där du inte blir förvånad när du hör samiska i norska produktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio