Ishockey

Kramen väcker stor ilska hos oppositionen

2:04 min
  • “Herr president!” utbrast Internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel, på ryska, när han togs emot av Aleksandr Lukasjenko i Minsk och möttes av en varm omfamning från presidentens sida. En kram som väckt stark kritik då många menar att vårens ishockey-VM måste flyttas bort från Belarus.
  • Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som befinner sig i ofrivillig exil i Litauen, har kommenterat mötet med att en idrottsfest inte kan hållas samtidigt som politiska fångar sitter fängslade ett par kilometer från isarna. Den belarusiska fonden till stöd för idrottare skrev i går på Facebook att den värme som präglade mötet mellan herr Fasel och herr Lukasjenko stämde dåligt överens med en verklighet där över 30 000 människor arresterats de senaste månaderna och där runt 170 politiska fångar sitter bakom galler.
  • President Aleksandr Lukasjenko är en hängiven hockeyfantast och spelar själv i landets amatörliga. I en tidigare intervju med Sveriges Radio beskrev Andrej Kravtjenko, OS-medaljören i tiokamp, ishockey-VM som presidentens egen leksak och att det vore ett hårt – och enligt Kravtjenko rättmätigt – slag mot honom om han fråntogs det.