TV

Starkt och mänskligt i nya svenska polisserien "Tunna blå linjen"

2:33 min

På söndag börjar SVTs nya stora dramasatsning, den är redan omtalad och heter "Tunna blå linjen". Den handlar om polisens arbete i Malmö där privatliv och jobbliv ibland blir svåra att hålla isär.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

En butiksägare trakasseras av ett gäng killar och polis tillkallas, det är där mitt i ingripandet som serien "Tunna blå linjen" börjar. Killarna viftar med mobilerna och spelar in.

Arbetsuppgifterna för poliserna varierar snabbt.

Vi är med när de släcker en liten brand i en papperskorg, när en demonstration urartar, när en man försöker ta sitt liv, och när spår ska säkras efter en våldtäkt.
Polisernas agerande hatas och hyllas på Twitter samtidigt som nästa larm går. Och i det ska ett privatliv manövreras som en tonårsdotter som tjuvröker eller en morfar som tjatar.

Ingen gör helt rätt eller helt fel, men de gör så gott det kan och det är styrkan i "Tunna blå linjen". Det blir riktigt obehagligt ibland men framför allt mänskligt. Det här är en serie rakt in i vår samtid som har en tonträff som är unik och når hjärtat.
Mycket tack vare skådespelarinsatserna av Oscar Töringe, Amanda Jansson, Gizem Erdogan och Per Lasson.

Serien är lång, nästan 10 timmar. Och ibland blir det bara för mycket. Men tack och lov lättar välkända såpagrepp upp det hela, som en kärlekshistoria som växer fram i polisbilen.

Hjälten i den här serien löser inga spektakulära mord, hjälten här går till jobbet nästa morgon också.