"Den Osynliga Flickan" spänning i Kabul för hela familjen

2:23 min

Om en 11-årig flicka som klär ut sig till pojke för att rädda familjen i talibanernas Kabul, när pappan fängslas.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Den osynliga flickan (The Breadwinner)
Regissör: Nora Twomey
Manus: Anita Doron, Deborah Ellis
Genre: Animerat, familjefilm
Betyg: 4 av 5

Folkets Bio har under vintern lyft fram animerad film som inte tidigare fått chansen på bio. Nu har filmen "Den osynliga flickan" premiär. Den handlar om en flicka i talibanernas Afghanistan.

Det är den irländska animationsstudion Cartoon Saloon som står bakom filmen "Den osynliga flickan", samma studio som producerat den rebelliska sagan Wolfwalkers, som hade biopremiär i november. En animationsstudio som satsar på originalberättelser. Och berättelsen om "Den osynliga flickan" är historien om Parvana, en 11-årig flicka i Kabul som följer med sin pappa till marknaden där han säljer av familjens ägodelar, och hjälper folk att läsa och skriva. Så en dag fängslas han och eftersom fickor inte kan röra sig fritt i staden så får familjen svårt att överleva, bara att köpa bröd eller hämta vatten innebär fara. Hon klipper då håret och klär ut sig till pojke, och bestämmer sig för att besöka pappan i fängelset utanför staden. En riskfylld resa. Hela tiden finns också kriget där som ett hot, flygplan klyver himlen och män med vapen kommer i klungor.
"Den osynliga flickan" är inte lika fantasifullt broderad som Wolfwalkers, som var en saga. Men även här finns det vackert tecknade, detaljer och närhet. Och "Den osynliga flickan" är barntillåten, och ger en spännande nutidsskildring av förtryck.
Filmen hade världspremiär redan 2017 men plockas först nu upp på de svenska biograferna, av Folkets Bio.

Filmen finns också på Netflix.