Partiledardebatt

Attacken mot Kapitolium och coronavården dominerar debatten

I årets första partiledardebatt manar statsminister Stefan Löfven riksdagens partier att satsa på välfärden med fyra förslag:

– Avstå från kommunala skattesänkningar som medför att nödvändiga investeringar uteblir, fullt fokus på välfärden i budgetar på alla nivåer, se till att kommunerna använder de pengar som är avsatta till äldreomsorg till just det, avstå från privatiseringar av äldreomsorgen under krisen, säger Stefan Löfven.

Statsministern kommenterar också stormningen av Kapitolium i USA.

– Inte heller vi är immuna mot polarisering. Ett faktiskt valresultat skulle kunna undergrävas också här i vårt kära land. Det finns krafter som vill söndra den tillit som människor har till varann och till Sverige, fortsätter Stefan Löfven.

Moderatledaren Ulf Kristersson kritiserar i sitt anförande regeringens hantering av coronapandemin. Han säger att för att få ett framgångsrikt 2020-tal krävs probleminsikt, en ny tydlig kurs och kraft att få saker gjorda.

– Smittspridning stoppas inte av en allvarlig tonläge på pressträffar. Och det blir inte bättre av att de som predikar för andra inte lever som de lär. Det är ofattbart att ingen i regeringen visset att chefen för landets krisberedskapsmyndighet lämnade landet mitt i krisen. I andra länder skulle det få konsekvenser för fler än chefen på resa, säger Ulf Kristersson.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, kritiserar it-jättarnas makt att bestämma vem som får höras, med hänvisning till händelserna i USA. Därefter frågar han sig i sitt anförande hur svensk äldreomsorg kan vara så eftersatt trots Sveriges höga skatter.

– Svaret är politik, svaret är obegripliga prioriteringar, svaret är bristande verklighetsförankring. Svenska regeringar har i decennier stått och tittat på när många av våra mest sköra har hamnat i en avgrund av hopplöshet och misströstan, säger Jimmie Åkesson.

Annie Lööf, Centerpartiets ledare, talar om den mörka situationen med pandemin men säger att en gryning snart kommer.

– Nu är det tid för oss alla att ta ansvar, inte minst statsråd, generaldirektörer och riksdagsledamöter, gå före och agera på ett sätt som minskar smittspridningen i samhället, säger Annie Lööf.

Hon säger att regeringen borde ha agerat snabbare på flera områden under pandemin.

– Låt det nya året bli en nystart för ett mer handlingskraftigt ledarskap, lägg inte ansvaret någon annanstans, säger Annie Lööf.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar talar också om problemen inom äldreomsorgen i sitt första anförande som hon menar är resultatet av en nyliberal politik.

– I ord sade regeringen att de äldre som skulle skyddas men i handling gjordes långt ifrån tillräckligt, säger Nooshi Dadgostar.

Även Ebba Busch, Kristdemokraterna, talar om de många avlidna i pandemin och kritiserar regeringen för att man inte ändrade sin strategi när det stod klart att smittan spreds på äldreboenden.

– Vi har under pandemin saknat nationellt ledarskap. Att fela är mänskligt men ledarskap är att våga bryta upp med den inslagna vägen när man ser att den inte längre leder rätt, säger Ebba Busch.

Eftersom Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni inte sitter i riksdagen talar Johan Pehrson i henne ställe. Han försvarar att Liberalernas ingår i Januariöverenskommelse men att det efter pandemin är dags för en annan regering.

– Sverige på längre sikt behöver något annat. Inte bara en regering som tvingas genomföra en och annan liberal reform utan en som drivs av en stark liberal vision. Det är tid för förändring när vi är igenom pandemin, säger Johan Pehrson.

Miljöpartiets avgående språkrör Isabella Lövin inleder med att tala om händelserna i USA och demokrati.

– Vi politiska ledare har ett särskilt ansvar att inte polarisera, att inte ställa människor mot människor, inte peka på hudfärg, inte bygga murar, inte påstå att det finns enkla lösningar på komplicerade problem, säger Isabella Lövin.

Efter partiledarnas inledande anföranden följer kortare anföranden och repliker på dess.